Gemeente Helmond


Segway, nieuwe schakel in vervoersketen

Sinds deze week wordt een Segway ingezet voor het vervoer van een medewerker van de gemeente.

Vanaf 21 juli wordt de Segway, een éénpersoons elektrisch vervoermiddel, ingezet voor het vervoer van een van de medewerkers van de gemeente van het NS-station naar de diverse kantoren van de gemeente in de stad. Helmond wil als werkgever het goede voorbeeld geven en hoopt dat dit voorbeeld aanstekelijk werkt voor andere werkgevers in de stad.

Gemakkelijk vervoer van deur tot deur.
Van de vijf Segways die zijn aangeschaft worden er vier gebruikt voor het dagelijks werk van de Stadswachten. De inzet van de vijfde Segway is een pilot om deze vorm van mobiliteit en de gebruiksmogelijkheden daarvan in de dagelijkse praktijk, goed onder de aandacht te brengen. De gemeente werkt hierbij nauw samen met Segway en NS Fiets. De Segway is beslist geen concurrentie voor de OV-fiets of de fiets in het algemeen. De gebruiksmogelijkheden van de Segway zijn nog iets uitgebreider dan die van de fiets. Juist het naast elkaar aanbieden van diverse individueel passende vormen van vervoer zal versterkend ten opzichte van elkaar werken. Bovendien zal dat op den duur leiden tot efficiënte en duurzame vervoerssystemen.

Inzetmogelijkheden
Helmond ziet in de Segway vooral een aanvullende, vernieuwende en milieuvriendelijke schakel in de vervoersketen. Voor de energievoorziening wordt 100% Groene Stroom gebruikt. Wat betreft het gebruiksgemak en de inzetmogelijkheden zijn er hoge verwachtingen. De combinatie trein Segway heeft alles in zich om een succesformule te worden. Dat geldt zeker voor Helmond, een stad met maar liefst vier stations en dus relatief korte afstanden naar de plaatsen waar mensen werken. De Segway biedt hoogwaardig individueel vervoer letterlijk van deur tot deur.

Contract
De gemeente Helmond doet uit volle overtuiging actief mee aan nieuwe ontwikkelingen op mobiliteitsgebied en hoopt dat dit voorbeeld gevolgd wordt door anderen. Bedrijven en instellingen kunnen met Segway en NS Fiets een contract afsluiten voor het gebruik van de Segway vanaf het NS hoofdstation Helmond. Mogelijk volgen in de toekomst ook de andere Helmondse stations. Het verhuursysteem wordt vergelijkbaar met dat van de OV-fiets.