Gemeente Achtkarspelen


Wetterskip Fryslân wijst nieuwe schouwsloten aan

BEKENDMAKING

Wetterskip Fryslân heeft nieuwe kaarten gemaakt met daarop alle `schouwsloten' in Friesland en het Groninger Westerkwartier. Eigenaren van het aangrenzende land moeten de schouwsloot schoonhouden. Zo kan het water goed doorstromen. Schouwsloten zijn belangrijk voor een goed waterbeheer. Per sloot is nu bepaald of het een schouwsloot is. Op de kaarten staan nieuwe schouwsloten, maar er zijn ook voormalige schouwsloten vervallen.

Waarom deze verandering?
Tot 2006 bestonden verschillende regels voor schouwsloten. Wetterskip Fryslân wil nu dat overal dezelfde regels gelden en dat er een eenduidig beleid is voor schouwsloten. Dat is eerlijk en duidelijk voor iedereen. Daarom is in 2006 nieuw schouwbeleid gemaakt en is nu per sloot bepaald of het een schouwsloot is. Deze informatie staat op de nieuwe kaarten.

Wanneer is een sloot een schouwsloot?
Wetterskip Fryslân heeft naar verschillende zaken gekeken bij het aanwijzen van de schouwsloten. Een sloot is bijvoorbeeld een schouwsloot als deze het water van meerdere percelen (van verschillende eigenaren) moet afvoeren, die niet direct aan de sloot liggen. Een ander voorbeeld van een schouwsloot is een sloot die belangrijk is om water aan te voeren.

Wat betekent deze verandering voor eigenaren van percelen? Het is belangrijk dat iedereen weet of zijn/haar sloot een schouwsloot is. Wetterskip Fryslân controleert namelijk ieder jaar in de herfst of de schouwsloten goed zijn schoongemaakt door de eigenaren van aangrenzende percelen. Sommige sloten die erg belangrijk zijn voor de wateraanvoer, worden in de zomer extra gecontroleerd. Dit staat ook op de nieuwe kaarten.

Waar kunt u de kaarten bekijken?
De nieuwe kaarten liggen vanaf 21 juli t/m 2 september 2008 ter inzage bij het waterschapskantoor aan de Harlingerstraatweg 113 in Leeuwarden én bij alle gemeentehuizen in Friesland en het Groninger Westerkwartier (iedere gemeente heeft een kaart van het eigen gebied). Belanghebbenden kunnen t/m 2 september 2008 een zienswijze indienen op de aanwijzing van een schouwsloot. Let op: het is niet mogelijk om een zienswijze in te dienen op het vastgestelde schouwbeleid (de uitgangspunten voor het aanwijzen van de schouwsloten). Voor dit beleid is in 2006 al een inspraakronde geweest.

Meer informatie?
Op www.wetterskipfryslan.nl staat meer informatie over schouwsloten en de regels voor het onderhoud (trefwoord: jaarlijkse schouw).

Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân,
ir. P.A.E. van Erkelens, dijkgraaf
drs. M.M. van Akkeren RC, secretaris-directeur