Rijkswaterstaat

datum 23 juli 2008

Consortia presenteren visies Afsluitdijk
Acht visies op toekomst Afsluitdijk bekendgemaakt

Acht consortia, gevormd door ruim 30 bedrijven, hebben op 22 juli hun visies bekendgemaakt op de toekomst van de Afsluitdijk. Hiermee zetten zij de volgende stap van vele losse ideeën naar concrete integrale plannen, die ideeën bevatten voor innovatie, duurzaamheid, klimaatbestendigheid en economische versterking. De consortia presenteerden hun visie aan diegenen die betrokken zijn bij het beoordelingsproces. Aan maximaal vijf van de acht consortia zal gevraagd worden hun visie in het najaar verder uit te werken.

Rijkswaterstaat werkt samen met de provincies Fryslân en Noord-Holland in opdracht van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat aan de toekomstverkenning voor de Afsluitdijk. De dijk moet worden aangepast om te kunnen blijven voldoen aan de veiligheidseisen voor de toekomst. Deze gelegenheid schept een kans om meer met de Afsluitdijk te doen. In de toekomstverkenning wordt gezocht naar ideeën en mogelijkheden voor een vernieuwd gebruik van de Afsluitdijk. Uitgangspunten voor de aanpak zijn de vroege betrokkenheid van de markt en een nauwe samenwerking met belangenorganisaties en tussen de overheden.

In september kiest de stuurgroep, onder leiding van staatssecretaris Tineke Huizinga, welke consortia doorgaan naar de volgende fase. De stuurgroep, waarin rijksoverheid, de beide provincies en de gemeenten Wieringen en Wûnseradiel zijn vertegenwoordigd, wordt daarin geadviseerd door een breed samengestelde adviescommissie van rijksoverheden, provincies, wetenschappers en bedrijfsleven. Op basis van de uitkomsten van de volgende fase wordt begin volgend jaar het kabinet geadviseerd over de mogelijkheden voor de toekomst van de Afsluitdijk.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie,