Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 165

datum: 23 juli 2008

Invoering RAAK-methode
Amersfoort krijgt regierol aanpak Kindermishandeling in regio

Signalen van kindermishandeling herkennen, samenwerken en alerter zijn, dat is de kern van de RAAK-methode: Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling. Deze methode moet mishandeling van kinderen een halt toeroepen. Amersfoort is door de minister van Jeugd en Gezin gevraagd als centrumgemeente de regie te voeren over de regionale aanpak en krijgt hiervoor ¬ 250.000,- voor de periode 2008-2010. Hiermee kan een regiocoördinator worden aangesteld en deskundigheid bij de betrokken instellingen worden bevorderd. De regiocoördinator zal worden gepositioneerd bij Jong Centraal, het Amersfoortse Centrum voor Jeugd en Gezin.

Kindermishandeling is een ernstige vorm van onrecht. Een kind kan zich op geen enkele manier verweren. Een succesvolle aanpak valt of staat met de bereidheid van alle betrokkenen: opvoeders, buren, vrienden, bekenden, maar ook gemeenten en mensen die werken in het onderwijs, de opvang, de gezondheidszorg, de jeugdzorg, de welzijns- en de veiligheidssector. Alleen dan kan worden voorkomen dat kinderen vernederd, mishandeld, misbruikt of verwaarloosd worden. Instellingen die met ouders en kinderen werken, moeten hun werkwijze zo aanpassen, verbeteren en aanvullen, dat een effectieve aanpak van kindermishandeling een reële optie wordt.

RAAK-methode
De RAAK-aanpak is in de periode 2003-2006 in 4 regio's ontwikkeld: Flevoland, Amsterdam-Noord, Westelijke Mijnstreek en Zaanstreek/Waterland. De aanpak beschrijft twee hoofddoelen: iedereen die met kinderen werkt, heeft voldoende kennis en vaardigheden om kindermishandeling te signaleren en, afhankelijk van hun functie, ook te stoppen en de schade te beperken; iedereen werkt volgens het regionaal handelingsprotocol. Wie wat wanneer doet na een signaal van kindermishandeling is in dit protocol beschreven. Alleen zo kan goed worden samengewerkt. Iedere regio begint met een inventarisatie op basis van een raamwerk met een flink aantal toetspunten. Dat raamwerk geeft snel inzicht in hiaten en overlappingen op het gebied van het voorkomen, signaleren en tegengaan van kindermishandeling. Op basis van de inventarisatie wordt een werkplan met prioriteiten opgesteld. Na het starten met de methode in 2008 vindt in 2009 een tussenrapportage plaats. Eind december 2010 zijn de eerste resultaten bekend.

Het Nederlands Jeugdinstituut begeleidt en ondersteunt de coördinatoren van de deelnemende regio's. Meer informatie over de RAAK-methode is te vinden op HYPERLINK "http://www.nji.nl" www.nji.nl.

Informatie: Bianca de Graaf, communicatiemedewerker van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO) telefoon 033 469 42 82, e-mail HYPERLINK "mailto:b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl" b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl.

Gemeente Amersfoort
Postbus 4000
3800 EA Amersfoort
Telefoon 033 - 469 45 29
Telefax 033 - 469 54 68