Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

R&M speelt in op trend naar IP-netwerken
aan boord van schepen

Germanischer Lloyd certificeert Zwitserse netwerktechnologie voor maritieme toepassingen.

Nieuwegein, juli 2008 - Reichle & De Massari (R&M), de Zwitserse producent van netwerkbekabeling, introduceert complete oplossingen voor geïntegreerde communicatie- en datanetwerken aan boord van cruiseschepen, luxe jachten, veerboten en vrachtschepen. De modulaire bekabelingsoplossing is gebaseerd op producten van R&M die zich al ruimschoots hebben bewezen in industriële en offshore-toepassingen en is voor maritieme toepassingen recent gecertificeerd door Germanischer Lloyd (GL). Voorafgaand aan de certificering leverde R&M al de complete bekabelingen voor een aantal internationale scheepsbouwprojecten.

De certificering van GL waarborgt dat de betrokken producten van R&M bestand zijn tegen de meest extreme omstandigheden op zee. R&M's Cat. 5e en Cat. 6 connector-systemen met corrosie- en vibratiebestendige IDC koperen aansluitingen komen volgens de tests bovendien volledig tegemoet aan de eisen die volgen uit de mechanische, klimatologische, chemische en elektromagnetische belasting die op schepen kunnen voorkomen.

R&M's bekabelingsconcepten ondersteunen de nieuwste maritieme standaards zoals de Multi Service Board Network (MSB) en de industriële standaarden Ethernet, Profinet en andere protocollen voor digitale informatieuitwisseling aan boord van schepen.

Trend naar Ethernet/IP
De scheepsbouw maakt een turbulente groei door. Tegelijkertijd adopteren scheepsbouwers en hun systeemleveranciers in hoog tempo Ethernetnetwerken met het IP-protocol. Want was het in het verleden vanzelfsprekend om voor verschillende functies op schepen - zoals navigatie, bewaking en waarschuwingssystemen - verschillende netwerken aan te leggen met separate bekabelingen, met de nieuwste ICT-technologie kunnen dankzij gestandaardiseerde interfaces, open standaards en universele protocollen uiteenlopende functies veilig en betrouwbaar op één IP-netwerk worden geïntegreerd. Dat betekent: niet langer een aantal stand-alone systemen die onderling geen informatie kunnen uitwisselen, maar één universeel communicatie- en informatiesysteem. Met het bekabelingsconcept voor maritieme toepassingen speelt R&M dus in op nieuwe vraag uit een snelgroeiende markt.

Veiliger, efficiënter én flexibeler
Dat vereenvoudigt de planning, realisatie en het onderhoud van schepen. Zeker als het gaat om grote cruiseschepen, kan bovendien al snel honderden kilometers op de bekabeling worden bespaard. Dat scheelt niet alleen in de materiaal- en installatie-kosten, maar ook in het totaalgewicht van het schip. Snelle assemblagetechnieken en volledig voorbereide bekabelingsmodules maken de uiteindelijke installatie van het netwerk nog sneller mogelijk en het resultaat betrouwbaarder. R&M levert bovendien complete connectormodules die ter plaatse met een enkele handbeweging en zonder speciaal gereedschap kunnen worden gemonteerd. Dat betekent ook dat, mocht dat ooit nodig zijn, de bemanning van het schip zélf reparaties kan uitvoeren.

Het modulaire karakter van de oplossingen van R&M maakt ook de exploitatie van het schip flexibeler, omdat op ieder moment dat daaraan behoefte is, het communicatie-netwerk altijd snel en tegen lage kosten kan worden uitgebreid of worden opgewaar-deerd naar glasvezel.

Nieuwe mogelijkheden dankzij IP
Spraak- en datanetwerken die zijn gebaseerd op het Ethernet protocol, vereenvoudigen ook het beheer van het schip als totaal, waarbij informatie sneller beschikbaar komt dan voorheen. De beschikbare informatie kan worden gebundeld en op één beeldscherm overzichtelijk worden getoond, zodat op de brug in één oogopslag de hele situatie van het schip is te volgen is en te besturen. De afzonderlijke boordsystemen kunnen over het netwerk op afstand worden gecontroleerd, aangestuurd en zelfs worden onderhouden, wat een aanzienlijke personeelsbesparing betekent. Met R&M's nieuwste termination technologie kunnen op hetzelfde netwerk ook beveiligingsvoorzieningen, zoals video-surveillance, worden geïntegreerd inclusief adequate voorzieningen tegen ongewenste manipulatie van buitenaf.

Extra comfort voor de passagier
Een IP-netwerk betekent ook dat passagiers meer comfort kan worden geboden. Zo kunnen de hutten worden voorzien van breedband internet en faciliteiten zoals on-line conferencing en multimedia voor ontspanning. Ook kan aan de hutten intelligentie worden toegevoegd door - bijvoorbeeld - de wensen van regelmatig terugkerende passagiers vast te leggen en snel oproepbaar te maken. Met een enkele toetsdruk beschikken deze vaste passagiers dan over een hut met de juiste omgevings-temperatuur, de favoriete achtergrondmuziek en het gewenste verlichtingsniveau.

Over R&M
Reichle & De-Massari AG (R&M) is een Zwitserse ontwikkelaar en producent van bekabelinginfrastructuren. De producten van het bedrijf worden in ruim 140 landen in netwerken van bedrijven en operators toegepast. Met een omzet van ruim 120 miljoen euro in 2006 en wereldwijd 650 medewerkers, behoort R&M tot de top 500 bedrijven in Zwitserland. In de afgelopen vijf jaar is de omzet verdubbeld, terwijl het bedrijf in de eerste helft van 2007 een omzetgroei van 25% heeft gerealiseerd. R&M levert complete bekabelingsystemen voor kantoren, woningen, telecombedrijven en industriële toepassingen. Deze worden door erkende installateurs gemonteerd en gecertificeerd. Meer informatie is te vinden op: http://www.rdm.com

Voor meer informatie
Reichle & De-Massari
Gert-Jan Roozeboom, Sales Consultant Engineer
Telefoon 06 13 44 4794
e-mail: nld@rdm.com