Uitgeverij het Spectrum


Persbericht Verschijnt 1 september

Prenataal onderzoek doe je niet zomaar

Er is op dit moment een hoop te doen over verschillende vormen van prenataal onderzoek, zoals Pre-ïmplantatie Genetische Diagnostiek. Hierbij worden één à twee cellen van een embryo weggenomen en bekeken op een aantal genetische afwijkingen - waaronder een specifiek borstkankergen. Als artsen de afwijking niet vinden, wordt het embryo teruggeplaatst in de baarmoeder. Nogal eens wordt deze nieuwe techniek gepresenteerd als een eenvoudige stap. Maar net als alle andere vormen van prenataal onderzoek is het dat niet.


Alle prenatale testen - een nekplooimeting of combinatietest, maar zelfs een prachtige 20-weken echo - zijn bedoeld om afwijkingen bij het kind op te sporen. En die kunnen ook gevonden worden. De beslissing om je kind prenataal te laten onderzoeken is er niet één die je gemakkelijk neemt. Toch moeten vandaag de dag alle zwangere vrouwen kiezen of zo'n onderzoek willen laten uitvoeren. Nog geen drie procent van de zwangeren krijgt een kind met een afwijking. Het komt dus zelden voor. Maar toch: jij kunt net die ene zijn. En wat doe je als blijkt dat het kind in je buik downsyndroom of een andere afwijking heeft? Laat je de zwangerschap dan afbreken?

Prenatale testen kunnen voor veel onrust zorgen. Want om die uiterst kleine groep zwangeren op te sporen die een kind met een afwijking draagt, moet een veel grotere groep (vervolg)onderzoek laten doen. Deze vrouwen en hun partner maken een periode door van grote onzekerheid, terwijl uiteindelijk blijkt dat hun kind geen afwijking heeft. Aan dit aspect van prenataal testen wordt nogal eens voorbijgegaan.

Kortom: testen doe je niet zomaar.
Om je te helpen bij het maken van keuzes die het beste bij jou en je partner passen, is er nu het boek 'Prenataal onderzoek'. Met duidelijke en helder geschreven informatie over
kansberekenende testen, zoals de combitest en de nekplooimeting. Over de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie, en andere nieuwe diagnostische testen. En met prachtige echo-foto's waarop je alle lichaamsdelen van je kind kunt zien: het hart, de handen, de nieren.
In dit boek lees je ervaringen - goede en slechte - van vrouwen en hun partners die zelf te maken kregen met prenataal onderzoek. En mocht jij behoren tot een van de uitzonderingen die zwanger is van een kind met een afwijking, dan geeft dit boek de noodzakelijke informatie over de mogelijkheden indien jullie de zwangerschap willen beëindigen, maar ook als jullie besluiten het kind te houden. Prenataal onderzoek is het enige volledige boek over dit onderwerp.

Over de auteurs
Anja de Grient Dreux is verloskundige, echoscopiste, auteur van Zwanger raak je niet vanzelf en mede-auteur van Zwanger.
Hellen Kooijman is journaliste. Zij schreef eerder het boek Als het maar gezond is.
Dr. Marijke Korenromp is verloskundige en onderzocht de psychische gevolgen van het afbreken van een zwangerschap.

Juli 2008

Titel     Prenataal onderzoek                                 
OndertitelKeuzes en dilemma's                                 
Auteur    Anja de Grient Dreux, Hellen Kooijman, Marijke      
          Korenromp                                           
UitvoeringGebonden                                            
IllustratiFoto's                                              
es                                                            
Omvang    159 blz.                                            
Prijs     E 14,95                                             
ISBN      9789027466167                                       


Bestellen:

Prenataal onderzoek
Prenataal onderzoek
-