European Union



Brussel, 23 juli 2008

De Europese Commissie keurt haar vierde verslag over niet-wederkerigheid met derde landen op het gebied van visumvrijstelling goed

De Europese Commissie heeft haar vierde verslag betreffende de handhaving, door bepaalde derde landen, van de visumplicht in strijd met het wederkerigheidsbeginsel goedgekeurd. Uit het verslag blijkt dat verdere vooruitgang is geboekt in de totstandbrenging van volledige wederkerigheid op visumgebied.

Vicevoorzitter Jacques Barrot, verantwoordelijk voor Justitie, vrijheid en veiligheid benadrukte de bruikbaarheid van het wederkerigheidsmechanisme: "Dit verslag toont duidelijk aan dat de dialoog met derde landen in het kader van het nieuwe wederkerigheidsmechanisme op visumgebied nogmaals zijn doeltreffendheid heeft bewezen, hetgeen heeft geleid tot visumvrij reizen voor al onze onderdanen naar 3 nieuwe landen. In het verslag worden ook tegenmaatregelen voorgesteld wanneer onvoldoende vooruitgang is geboekt. Het is onaanvaardbaar dat onderdanen van bepaalde derde landen visumvrij naar de EU kunnen reizen, terwijl een aantal van onze EU-medeburgers niet visumvrij naar die landen kunnen reizen. Dit staat centraal in ons wederkerigheidsmechanisme op visumgebied en ik ben vastbesloten om te waarborgen dat dit beginsel volledig wordt nageleefd".

Uit de belangrijkste conclusies van het verslag blijkt dat ten aanzien van Israël, Maleisië en Paraguay wederkerigheid van visumvrijstelling nu volledig is gerealiseerd. De Commissie heeft significante vooruitgang geboekt in de dialoog met Canada, dat in de laatste tien maanden de visumplicht ten aanzien van zes lidstaten heeft opgeheven. In de dialoog met Australië heeft de Commissie bereikt dat de onderdanen van alle lidstaten toegang krijgen tot de autogrant-faciliteit en gewaarborgd dat de onderdanen van alle lidstaten vanaf oktober 2008 gelijk worden behandeld, zodra het Australische e-Visitors-systeem van toepassing is. De toepassing van het Australische eVisitors-systeem zal op de voet worden gevolgd. Wat Brazilië betreft zijn onderhandelingen gestart over het sluiten van een overeenkomst over visumvrijstelling voor kort verblijf tussen de Europese Gemeenschap en Brazilië.

Met Japan, Panama, Singapore en de Verenigde Staten van Amerika (VS) werd geen vooruitgang geboekt. De Commissie neemt er nota van dat Japan momenteel nagaat of de visumvrijstelling voor kort verblijf kan worden uitgebreid tot Roemeense onderdanen maar herhaalt haar verzoek om volledige wederkerigheid van visumvrijstelling voor de onderdanen van alle EU-lidstaten. De Commissie zal het voornemen van Panama om de onderdanen van Bulgarije en Roemenië vrij te stellen van visumplicht, blijven volgen. De Commissie stelt voor dat ten aanzien van Singapore tegenmaatregelen worden overwogen wanneer de volledige wederkerigheid niet binnen een redelijke termijn wordt gerealiseerd.

Ten aanzien van de VS is geen tastbare vooruitgang geboekt, ondanks alle inspanningen van de Commissie en van de lidstaten. De onderdanen van twaalf EU-lidstaten hebben nog steeds een visum nodig wanneer zij naar de VS reizen. Op de EU-VS top in juni 2008 hebben de VS zich ertoe verbonden om dit jaar nog meer EU-lidstaten op te nemen in hun Visa Waiver Program (programma voor visumvrijstelling; VWP). Daarom zal de Commissie, wanneer op 1 januari 2009 geen vooruitgang is geboekt, tegenmaatregelen voorstellen -bv. de tijdelijke herinvoering van de visumplicht voor VS-onderdanen die houder zijn van een diplomatiek of officieel/dienstpaspoort-.

De Commissie zal vóór 30 juni 2009 haar volgende verslag uitbrengen. JLS website:
http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/freetravel/visa/doc_freetr avel_visa_en.htm