Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 23 juli 2008

Corruptie Bulgarije en Roemenië speelt bendes winkeldieven in de kaart

Het Platform Detailhandel Nederland is zeer verontrust dat politie en justitie in Bulgarije en Roemenië geen tastbare vooruitgang maken in de strijd tegen corruptie en georganiseerde criminaliteit. Nederlandse winkeliers worden geteisterd door rondtrekkende bendes uit Oost-Europese landen, waaronder nadrukkelijk ook Bulgarije en Roemenië. Deze bendes maken zich schuldig aan grootschalige winkeldiefstallen, inbraken en ramkraken.

In de strijd tegen grensoverschrijdende winkelcriminaliteit is nauwe samenwerking noodzakelijk tussen Nederlandse en Bulgaarse en Roemeense politie- en justitie. Maar op effectieve samenwerking is nog geen uitzicht. Dat blijkt uit het uitermate kritische verslag dat de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd over gebrek aan hervormingen bij de Bulgaarse en Roemeense politie en justitie. Bulgarije en Roemenië zijn sinds 2007 lid van de Europese Unie (EU).

De schade in Nederland als gevolg van georganiseerde winkelcriminaliteit bedraagt 220 miljoen euro per jaar. Hierin hebben Oost-Europese bendes een fors aandeel. Sander van Golberdinge, secretaris Winkelcriminaliteit van het Platform Detailhandel Nederland: 'Als de EU geen sterk en integer politie- en justitieapparaat in Roemenië en Bulgarije afdwingt, zullen de problemen voor winkeliers met rondtrekkende bendes alleen maar verergeren. Deze georganiseerde winkelcriminaliteit moet namelijk ook in de herkomstlanden aangepakt worden. De Bulgaarse en Roemeense winkeldieven stelen in Nederland op bestelling. Als er niks in Bulgarije en Roemenië gebeurt, blijven de bazen van de bendes buiten schot.'

Het Platform Detailhandel Nederland is voor uitbreiding van de EU mits een grotere interne markt gepaard gaat met voldoende waarborgen voor veiligheid voor de winkeliers. Het Platform roept daarom de Europese Commissie op de Bulgaarse en Roemeense regering onder zware druk te zetten om de politie- en justitiediensten op West-Europese leest te schoeien. Zolang dit niet gebeurt mogen beide landen onder geen beding lid worden van het Schengen-gebied. Het betreft een gebied zonder vaste grenscontroles waarin 22 van de 27 EU-lidstaten deelnemen.


Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle 120.000 Nederlandse winkelbedrijven.



Ingezonden persbericht