Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


EK skeeleren Gera, Duitsland, dag 3 piste, 23 juli 2008


EK-zilver voor Elma de Vries op 1000 m


Elma de Vries heeft vandaag zilver behaald op de 1000 meter piste. Het is de eerste medaille voor Nederland dit EK.
Michel Mulder werd op de 1000 m vijfde en Sjoerd Huisman op de 15 km afvalkoers zesde.


Elma de Vries moest bij het verdedigen van haar Europese titel van vorig jaar de Italiaanse Nicoletta Falcone laten voorgaan. De 25-jarige uit Meppel werd goed geholpen door Bianca Roosenboom, die het tempo de eerste 3,5 ronde hoog hield op kop, met De Vries direct achter haar.


De Vries: "Dat was het plan, de snelheid erin houden zodat niemand zou passeren. Helaas gleed ik in de laatste bocht een beetje weg, en Falcone heeft net dat beetje extra versnelling."
De tactiek was belangrijk, met twee Nederlandsen, twee Italiaansen en twee Duitsen in de finale. Bianca Roosenboom finishte na haar krachtsinspanning voor De Vries als zesde.


Michel Mulder moest het opnemen tegen drie Fransen, een Italiaan en een Spanjaard. De 22-jarige Zwollenaar reed een tijdje in derde positie, totdat de Fransen het commando overnamen. Mulder: "Ze zetten hun snelste man op de derde positie. Daar kon ik niet voorbij komen. Ik heb geprobeerd mijn moment af te wachten, maar zij hadden overmacht. Gelukkig gaat het nu wel beter dan op de eerste dag. Vorig jaar was het ook zo dat ik even tijd nodig had om in het toernooi te komen." Thomas Boucher won in een zeer close finish, vóór landgenoot Alexis Contin en de Italiaan Claudio Naselli.
Ronald Mulder haalde de finale net niet, hij werd 7e. Crispijn Ariëns finishte als 23e.


Sjoerd Huisman behaalde voor de tweede keer een verdienstelijke zesde plaats. De 22-jarige Andijker moest het in de finale van de 15 km afvalkoers in zijn eentje doen, omdat Ingmar Berga (13e) en Gary Hekman (25) al eerder afvielen. Huisman: "De Fransen en de Italianen rijden allebei met drie ijzersterke mannen voorin. Hun favorieten hebben het makkelijk, omdat ze niet steeds tussendoor hoeven te sprinten om niet af te vallen. Zij hebben gewoon die klasse. Wij moesten echt vechten om in positie te blijven, want ons laten ze er niet makkelijk tussen. Daar hebben we gedurende de race veel energie in moeten steken, ook door kop over te nemen. Je weet dat je dan mannen opoffert."
De winst ging naar de Fransman Yann Guyader, gevolgd door de Italianen Francolini en Zangarini.


Bij de vrouwen was Anniek ter Haar op de 10 km afvalkoers de beste Nederlandse op de 7e plaats. Ze schoof een plek op omdat de Française Lebihan werd gediskwalificeerd. De 20-jarige uit Groningen hield het lang vol door zuinig te rijden en iedere keer bij een afvalling een plek op te schuiven.
Jannitta Spigt (Apeldoorn) had de twijfelachtige eer de eerste valpartij van het toernooi te noteren (18e) en Mariska Huisman de tweede (16e).


Vanmiddag en vanavond worden nog de 500 meter en de 5 km aflossingskoers verreden. Het programma is vandaag extra lang, omdat gisteren niet kon worden gereden vanwege regen.


Uitslagen:


http://speedskate-em2008.com


http://speedskate-em2008.com/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=47




Skatebond Nederland