Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |SMS-Alert in heel Apeldoorn                               |
Burgers betrekken bij de veiligheid in hun eigen wijk. Dat is het doel van het nieuwe communicatiemiddel SMS-Alert, dat op 1 augustus in heel Apeldoorn in gebruik wordt genomen. Door middel van een groeps-sms informeert de politie burgers, of roept juist hun hulp in. De gemeente Apeldoorn informeert op dit moment via een brief haar inwoners over de mogelijkheid om ook mee te doen aan deze belangrijke vorm van burgerparticipatie.

Een voorbeeld: In winkelcentrum de Eglantier in Apeldoorn Zuid wordt een peuter vermist. Het tweejarige meisje is aan de aandacht van haar ouders ontsnapt en is nu spoorloos.

De politie stuurt een SMS-bericht naar de mobiele telefoons van alle bewoners van de Maten en de directe omgeving. Na luttele seconden ontvangen 1100 mobiele telefoons het volgende bericht: Meisje vermist in winkelcentrum de Eglantier, 2 jaar, groene jas, rode laarzen, bruine krullen. Weet u waar ze is, bel dan 0900-8844.

Verspreidingsgebied SMS-Alert
Het SMS-je wordt in dit geval verstuurd in een kring van 1km, rekening houdend met het tijdstip van de melding en de mogelijke loopsnelheid van het meisje. Natuurlijk kan er voor een groter verspreidingsgebied gekozen worden. De afstand die gekozen kan worden, varieert van 100 meter tot 20 kilometer.

Ondertussen gaan ook politiemensen naarstig op zoek naar het kind. Een caissière van een supermarkt in de buurt ziet het meisje ronddwalen. Zij herkent het signalement en belt de politie. Het meisje wordt herenigd met haar ouders. Via een SMS-bericht worden alle bewoners op de hoogte gesteld van de goede afloop en bedankt voor hun medewerking.

Berichten
De berichten worden onderverdeeld in preventie-, opsporings- en overige berichten: Preventieberichten kunnen gaan over insluipers of autokrakers die actief zijn. Ook kan een bericht over gevaarlijke verloren of gestolen medicijnen gaan of waarschuwen voor zakkenrollers. Bij een bosbrand met enorme rookontwikkeling of een grote stroomstoring kan het publiek via het SMS-Alert over de omvang worden geïnformeerd.

Opsporingsberichten kunnen gaan over het voorbeeld van het vermiste meisje of over een vermiste dementerende oudere vakantieganger die aan de aandacht van zijn familie is ontsnapt. Een dergelijk feit deed zich onlangs daadwerkelijk voor. Het bericht kan ook gerichte informatie verschaffen over een schennispleger die actief is.

Onder overige berichten valt een oproep om getuigen te krijgen in een zeer specifiek onderzoek. Er zal geen bericht worden verstuurd wanneer ergens een deuk in een auto is gereden en de veroorzaker verdwenen is.

Proef
SMS-Alert is in mei 2007 als proef gestart in Apeldoorn Noordwest. Omdat deze proef is geslaagd, wordt SMS-Alert nu in heel Apeldoorn geïntroduceerd. Tijdens de proef deden zo'n 3200 inwoners van Noordwest mee aan SMS-Alert. Er zijn diverse berichten verstuurd en bij een onderzoek onder een deel van de gebruikers is zeer positief op de proef gereageerd. Na Apeldoorn volgt in dit najaar de rest van de regio Noord- en Oost-Gelderland.

Toekomst
De politie is bezig met de ontwikkeling van meer mogelijkheden. Zo kan bij een eenmalig evenement SMS-Alert worden ingezet. Bezoekers worden bij aankomst op deze mogelijkheid gewezen en na afloop wordt men automatisch uitgeschakeld. Ook kunnen marktkraam-houders op een weekmarkt zich bijvoorbeeld aansluiten en door de politie geïnformeerd worden wanneer er zakkenrollers gesignaleerd worden.

Aanmelding
Bewoners van Apeldoorn worden deze week door de gemeente per brief uitgenodigd om zich aan te melden voor SMS-Alert. De gemeente doet dit vanuit haar ondersteunende en regisserende rol in integrale veiligheid. De politie zal bij het inzetten van SMS-Alert een bewuste afweging maken, waarbij de late avond- en nachtelijke uren gerespecteerd worden.

Einde bericht


---- --