Gemeente Helmond


Voorlopig geen 'rollend tapijt' op Suytkad

B & w hebben besloten dat er voorlopig geen 'rollend tapijt' op Suytkade komt. Het concept blijft wel interessant.

Een rollend tapijt is een rolbaan, een soort horizontale roltrap. Ze worden vaak op luchthavens gebruikt zodat reizigers zich met weinig inspanning snel over relatief grote afstanden kunnen verplaatsen.Uit een haalbaarheidsonderzoek door adviesbureau DHV bleek dat de aanleg en exploitatiekosten nog te hoog zijn.

Hoogwaardige ontsluiting voor Suytkade
De nieuwe Helmondse wijk Suytkade ligt zon 700 meter van het station. Dat is voor veel mensen net te ver om te lopen en traditioneel busvervoer met een halfuursdienst is in deze situatie ook niet de meest voor de hand liggende oplossing. Een van de doelstellingen van Helmond is om Suytkade te voorzien van een hoogwaardige ontsluiting die past bij het bijzondere karakter van deze nieuwe wijk.

Erg kostbaar
Uit het onderzoek bleek dat een rolbaan technisch wel mogelijk is, maar dat tevens geadviseerd werd de baan te overkappen om storingen en onderhoudskosten te beperken. Die overkapping zou dan gebouwd moeten worden in Suytkadestijl. Alleen de aanleg van een rolbaan van zon 700 meter zou ruim drie miljoen euro kosten. Daarbij zijn de kosten voor de overkapping en jaarlijkse onderhoudskosten niet eens meegenomen. Bovendien staan er in deze situatie geen reizigersopbrengsten tegenover.

Concept blijft interessant
Het project is daarom voorlopig van de baan, maar het concept blijft voor de gemeente interessant. Daarom wordt er nog gekeken of er mogelijkheden zijn om de kosten voor de gemeente naar een aanvaardbaar niveau te brengen. Dat zou kunnen door middel van subsidies, co-financiering door bedrijven of wellicht zelfs reclame-inkomsten. Als dat niet het geval is gaat er definitief een streep door dit project.