Gemeente Coevorden

Pelgrims in Kasteel Coevorden

Op vrijdag 18 juli heeft wethouder Truus Pot namens het gemeente-bestuur en bestuursleden van Stichting Coevorden 600 Jaar Stads-rechten de pelgrims van Palster ende Scerpe ontvangen. En zoals dat bij pelgrims hoort gebeurde dat in het Kasteel.

Palster ende scerpe is een middelnederlandse uitdrukking die staat voor "Staf en tas", twee van de meest kenmerkende attributen van de pelgrim. In de Middeleeuwen was het voor iedereen duidelijk dat degene die een lange staf en een schoudertas droeg een pelgrim was. "Palster ende scerpe nemen" was zelfs lange tijd de vaste uitdrukking voor "ter bedevaart gaan". De groep pelgrims van nu maakt een pelgrimstocht van Aduard naar Aken. Ze willen ervaren hoe het is om een tocht op middeleeuwse wijze uit te voeren. Verder willen ze op deze manier het publiek iets tonen van een deel van het middeleeuwse leven. De groep loopt ook om geld in te zamelen voor een goed doel: MS Research.

Aduard was in de 12e eeuw een belangrijk religieus centrum van Noord-Nederland. Aken is een keizerstad en ook een bedevaartsoord. De route loopt voor een groot deel over het Pieterpad. Hiervoor is gekozen omdat de pelgrims dan zoveel mogelijk over zand- en bospaden kunnen lopen. Het is geen middeleeuwse route maar veel van de oorspronkelijke routes zijn inmiddels verharde asfaltwegen of zijn er helemaal niet meer.
Vanaf Coevorden wandelden de pelgrims naar Ane om daar te overnachten. Op de website www.palster-scerpe.nl kunt u meer lezen over de wandeling, de pelgrims zelf en het goede doel waarvoor ze lopen.