Makkers Unlimited


Kort verslag Zomerexpeditie met Tweede Kamerlid mw. Lia Roefs op 16 juli 2008

Zomerexpeditie 2008: Kamerlid Lia Roefs loopt afspraken mis

Lia Roefs, Tweede Kamerlid voor de PvdA, nam de uitdaging aan. Zij ging op 16 juli op zomerexpeditie met Marianne Samson. Doel: ervaren wat het betekent om afhankelijk te zijn van het speciaal taxivervoer als je gewone, dagelijkse afspraken met andere mensen hebt.

Reizen met speciaal vervoer is voor mensen met een beperking een waar avontuur. Bij de presentatie van het `Zwartboek bijzonder vervoer per taxibus' van CG-Raad, FNV en ANBO heeft Makkers Unlimited de Tweede Kamerleden uitgenodigd om in hun eigen provincie op expeditie te gaan. In de recesperiode van de Tweede Kamer kunnen zij samen met een gids met een beperking het speciaal vervoer ervaren: wat zijn mogelijkheden, drempels en struikelblokken? Wat maakt het tot een dagelijks terugkerend avontuur?
Bedoeling is dat de Kamerleden trachten om een dag lang het reizen te regelen voor een makker met een beperking. Niet alleen meereizen dus, maar ook ervaren wat het vraagt om alle reisafspraken te maken.

Lia Roefs vervoersregelaar
Het eerste Kamerlid dat de uitdaging aannam was Lia Roefs van de PvdA. Op 16 juli zou ze samen met Marianne Samsom uit Leiden op zomerexpeditie gaan. Daarom heeft heeft ze, na telefonisch overleg met Marianne Samson, op dinsdag 15 juli 2008 regiotaxi-vervoer aangevraagd voor de volgende ochtend om 10.00 uur bij Marianne thuis.

Afspraak bij Revalidatiecentrum misgelopen
Volgens de regels mag de taxi dan komen tussen 9.45 uur en 10.15 uur, maar (ook in dit geval) kwam de taxi een uur te laat, dus om 11.15 uur.
Marianne liep haar volgende afspraak, het Revalidatiecentrum in Leiden, hierdoor mis. Ook omdat de taxi tussentijds nog iemand anders op moest halen voor vervoer naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De chauffeur kende de weg niet en reed verschillende keren doodlopende straten in. Ook de klant voor het LUMC heeft haar afspraak dus ook niet na kunnen komen en zal opnieuw een afspraak moeten maken.

Te laat voor de lunch
Na enig heen en weer getelefoneer van Lia Roefs met de taxicentrale kon de taxi die uiteindelijk voor kwam rijden niet doorrijden naar Den Haag waar een afspraak om 13.00 uur gepland stond. Lia Roefs en Marianne zouden hier in Restaurant De Ooievaar in het Atrium van het Haagse Stadhuis, lunchen. Dit samen met vertegenwoordigers van de Haagse belangenorganisatie Voorall en met leden van de RFvO, de regionale organisatie van ouders van mensen met een verstandelijke beperking.
Marianne en Lia moesten daarom weer een half uur langer dan de normale wachttijd wachten op een volgende taxi naar Den Haag. Deze chauffeur nam niet eens de moeite om Marianne van een veiligheidsgordel te voorzien en stond volgens Lia Roefs bovendien zeer laconiek tegenover het feit dat hij te laat voor kwam rijden.

Te weinig zones voor Valys
's Ochtends was al gemeld dat vervoer via Valys naar Den haag niet mogelijk was omdat deze rit één zone tekort kwam. Hierdoor heeft Lia Roefs helaas niet met Valys kunnen reizen.

Attent chauffeur terug
Gelukkig voor het regio taxibedrijf was de retourafspraak naar Leiden wel goed geregeld. De chauffeur was op tijd en is zelfs naar Marianne en Lia op zoek gegaan omdat de afspraak over welke uitgang in het Atrium gebruikt zou worden, voor de chauffeur onduidelijk was.

Kortom, Lia Roefs heeft zelf meegemaakt wat het is om afhankelijk te zijn van regiovervoer. Zij heeft afspraken misgelopen en haar geduld is danig op de proef gesteld omdat taxi's zich niet houden aan de afgesproken vervoerstijden.