Gemeente Baarn

Landmetingen in Baarn voor basiskaart

Het Kadaster verricht momenteel landmetingen in Baarn in opdracht van de Stichting GBK (Grootschalige Basiskaart). Deze landmeetploeg meet de komende tijd de wijzigingen "in het veld" van circa 900 objecten in Baarn. Het betreft niet alleen aanpassingen in de openbare ruimte, maar ook aanpassingen aan bouwwerken. Ze werken met landmeetapparatuur en meetlinten. Inwoners die met de meetploeg te maken krijgen, kunnen uiteraard vragen om een legitimatie.

De Grootschalige Basiskaart Nederland is een topografische basiskaart die voor heel Nederland beschikbaar is. De kaart wordt onder andere gebruikt door gemeenten, nutsbedrijven, waterschappen, Kadaster, makelaars, architecten, burgers etc. Al deze partijen betalen een deel van de kosten voor het bijhouden van de kaart.

Doordat alle partijen werken met dezelfde basiskaart, wordt er niet alleen fors bespaard op kosten, maar sluiten de diverse gegevens ook beter op elkaar aan. Zo kan men bijvoorbeeld de ligging van kabels, leidingen, riolen en wegen goed vergelijken met de ligging van kadastrale perceelsgrenzen.