Koninklijke bibliotheek

Over de KB

PERSBERICHT: Verkiezing Dichter des Vaderlands volgens nieuwe procedure

Als `Bibliotheek des Vaderlands' is de Koninklijke Bibliotheek een van de partners die de verkiezing van de volgende Dichter des Vaderlands in januari 2009 organiseren. Wie de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt zal via een nieuwe procedure worden bekendgemaakt.

Dichter op het scherm

De Koninklijke Bibliotheek onderhoudt ook de website `Dichter op het scherm (www.kb.nl/dichters). Die behelst een galerij van dichtersportretten uit heden en - vooral - verleden, die in hun tijd `Dichter des Vaderlands' geweest hadden kunnen zijn, als dat fenomeen toen al had bestaan in ons land. Er wordt hoogwaardige biografische en bibliografische informatie geboden, evenals beschouwingen, afbeeldingen en verwijzingen voor verder onderzoek.

Woensdag 28 januari live op de NPS

De nieuwe Dichter des Vaderlands zal op 28 januari volgens een geheel nieuwe procedure worden gekozen. Een commissie onder leiding van ex-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven selecteert in het najaar een aantal mogelijke kandidaten. De commissie, waarin naast Van Nieuwenhoven Thomas Vaessens (literatuurwetenschapper), Hester Knibbe (dichter), Arjen Fortuin (redacteur NRC Handelsblad) en Bas Kwakman (directeur stichting Poetry International) zitting hebben, stelt een longlist van geschikte dichters op. Vervolgens worden uit deze longlist minimaal drie kandidaten gekozen die voorgesteld worden in een live televisieuitzending van de NPS op 28 januari 2009. Aan het einde van deze uitzending wordt bekend gemaakt wie de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt.

De commissie streeft naar een brede keuze van kandidaten en kijkt daarbij naar verschillende genres en stijlen. Criterium van de commissie is in ieder geval, dat de kandidaten minimaal twee bundels bij een erkende uitgeverij hebben gepubliceerd. Medio september wordt bekend op welke wijze de kandidaten en de uiteindelijke Dichter des Vaderlands exact gekozen worden en hoe het Nederlandse publiek daar bij betrokken wordt.

De nieuwe Dichter des Vaderlands zal de volgende vier jaar de Nederlandse poëzie vertegenwoordigen op binnen- en buitenlandse podia, en inspelen op nationale gebeurtenissen die tot poëzie nopen, onder andere door publicatie van verzen in NRC Handelsblad. Eerdere Dichters des Vaderlands waren Gerrit Komrij (gekozen in 2000) en Driek van Wissen (gekozen in 2005).

De verkiezing van de nieuwe Dichters des Vaderlands wordt georganiseerd door: de Koninklijke Bibliotheek, NPS, NRC Handelsblad, de Poëzieclub en Stichting Poetry International
* Home

* Over de KB

* Nieuws

* Nieuwsarchief 2008

* Verkiezing Dichter des Vaderlands volgens nieuwe procedure


* Bibliotheek

* Exposities en Collecties

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland