Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070826060

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevr. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de mislukte aanbesteding van schoolboeken. (Ingezonden 22 juli 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht dat drie scholen in Venlo een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure voor schoolboeken moeten starten na een uitspraak van de rechtbank? 1)


2
Is het waar dat er tot dusver twee aanbestedingsprocedures voor schoolboeken zijn gestart en dat beide procedures vooralsnog zijn mislukt?


3
In hoeverre is de kans op `procedurele fouten' bij de aanbestedingen van schoolboeken vermijdbaar?


4
Deelt u de mening dat er gezien de huidige aanbestedingsperikelen een gerede kans op rechtszaken bestaat, als in de loop van het nieuwe schooljaar veel scholen tegelijkertijd aanbestedingsprocedures beginnen? Zo ja, wat gaat u doen om dat te voorkomen? Zo neen, op welke feiten baseert u uw antwoord?


5
Hoe heeft deze aanbesteding kunnen mislukken, ondanks de intensieve begeleiding van het ministerie en een private partij? Bent u in staat om straks tientallen schoolbesturen tegelijk te begeleiden, zonder dat dit consequenties heeft voor de kwaliteit van de begeleiding? Zo ja, waar baseert u dat op?


6
Kunt u garanderen dat aan het begin van het schooljaar 2009-2010 alle scholen de boeken op tijd geleverd krijgen? Zo neen, wat gaat u doen om dit te voorkomen?


7
Bent u bereid onderzoek te doen naar een alternatieve manier waarop de gratis schoolboeken verstrekt kunnen worden, zonder verplichte aanbesteding? Zo neen, hoeveel rechtszaken moeten er nog volgen voordat u afziet van deze regeling?


1) Algemeen Dagblad, 17 juli 2008