Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070826100

Vragen van de leden De Rooij en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart en mevrouw Dijksma, over ouders die meebetalen aan schoolboeken voor het speciaal voortgezet onderwijs. (Ingezonden 22 juli 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht van een ouder die moet betalen voor schoolboeken op het speciaal voortgezet onderwijs? 1)


2
Deelt u de mening dat schoolboeken ook voor het speciaal voortgezet onderwijs kosteloos dienen te zijn? Zo neen, hoe rechtvaardigt u deze ongelijkheid?


3
Ontvangen de scholen voor speciaal voortgezet onderwijs onvoldoende bekostiging voor schoolboeken omdat zij onder het primair onderwijs vallen? Zo ja, bent u bereid ook gratis schoolboeken in te voeren voor het speciaal voortgezet onderwijs?


4
Is het u bekend hoe vaak aan ouders een bijdrage in de schoolboeken wordt gevraagd op scholen voor speciaal voortgezet onderwijs? Zo ja, hoe vaak gebeurt dat en om welke bedragen gaat het gemiddeld? Zo neen, bent u bereid dit te onderzoeken?


5
Deelt u de mening dat ouders niet eenvoudig betaling van de vrijwillige ouderbijdrage zullen weigeren, omdat zij riskeren dat hun kinderen dan geen schoolboeken ontvangen?


6
Bent u bereid maatregelen te nemen, zodat ouders in het speciaal voortgezet onderwijs niet worden geconfronteerd met kosten voor schoolboeken? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet?


1) E-mail bericht d.d. 8 juli 2008 aan de Tweede Kamer-fractie van de SP, ondershands toegezonden aan de bewindspersoon