Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070826120

Vragen van het lid Leijten (SP) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de mogelijkheid tot kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen voor studenten. (Ingezonden 22 juli 2008)


1
Wat is uw mening over het feit dat de gemeentelijke belastingdienst de studielening rekent als inkomen, ingeval een student een verzoek tot kwijtschelding van lokale belastingen indient?
1)


2
Kunt u aangeven waarom de gemeenten het geleende geld dienen te zien als inkomen en daardoor voor een student in een zelfstandige woonruimte minder snel kwijtschelding van lokale belastingen zullen verlenen? 2)


3
Kunt u aangeven hoeveel studenten in een zelfstandige woonruimte wonen?


4
Deelt u de mening dat de studiefinanciering niet gezien kan worden als volwaardig inkomen en daardoor ook niet als dusdanig door gemeenten aangemerkt dient te worden? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat voor maatregelen gaat u nemen om dit te veranderen?


5
Bent u bereid de regels voor gemeenten te wijzigen, zodat een studielening niet meer als inkomsten aangemerkt kan worden? Zo ja, op wat voor termijn wijzigt u dit? Zo neen, waarom niet?


1) http://rood.amsterdam.sp.nl/bericht/25421/080509- gun_studenten_ook_kwijtschelding_lokale_belastingen.html
2) Leidraad Invordering 1990, artikel 26, paragraaf 2, lid 16