Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 23 juli 2008

Twee economen voorspellen kansen tennisfinalisten

Kansberekening toegepast op Wimbledonfinales

Wordt het wederom Rafael Nadal in de US Open of toch weer Roger Federer? Wie maakt de meeste kans op de gouden tennismedaille in de Olympische Spelen? Twee economen en tennisliefhebbers van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Tilburg hebben een methode ontwikkeld om de wedstrijdkansen van tennisspelers in te schatten na elk gespeeld punt. Het resultaat: de spanning van elk moment in de wedstrijd uitgedrukt in de kans op winst of verlies.

De methode om de kansen op winst van tennisrivalen nauwkeurig in te schatten is ontwikkeld door dr. Franc Klaassen van de Universiteit van Amsterdam en prof. dr. Jan Magnus van de Universiteit van Tilburg. Hun geautomatiseerde kansberekening resulteert in een grafiek met de ontwikkeling van de wedstrijd per gespeeld punt. Het enige wat van tevoren in het systeem moet worden ingevoerd zijn de rankings van de twee spelers en een schatting van de kans van een speler op de overwinning in de betreffende wedstrijd - verder ontrolt de grafiek zich vanzelf, voor elke gewenste wedstrijd.

De grafieken van de Wimbledonfinales van 2007 de 2008 tussen Federer en Nadal laten goed zien wie op welk moment aan de winnende hand was, beter dan statistieken als het percentage eerste services en het aantal aces per speler dat doen. De kansengrafiek geeft het wedstrijdverloop in één oogopslag, op elk gewenst moment in de wedstrijd, en geeft ook meer informatie dan de stand. Hij maakt de wedstrijd niet alleen inzichtelijker voor tenniscommentatoren en analisten, maar voor elke tennisliefhebber.