Vlaamse Overheid

initiatieven buitenschoolse kinderopvang

Vanackere versoepelt de regels voor initiatieven buitenschoolse kinderopvang

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

woensdag 23 juli 2008

Meer dan 55.000 Vlaamse kinderen maken jaarlijks gebruik van initiatieven van buitenschoolse kinderopvang. De Vlaamse ministerraad keurde op 18 juli op initiatief van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere het besluit goed dat enkele voorwaarden inzake erkenning en subsidiëring van initiatieven voor buitenschoolse opvang versoepelt.

Met deze nieuwe maatregelen wil minister Vanackere aan bestaande voorzieningen meer ruimte en flexibiliteit geven om met de beschikbare middelen een kwalitatieve goedgeorganiseerde opvang voor meer kinderen te creëren.

Vestigingsplaatsen met maximum 21 plaatsen krijgen tijdens het schooljaar en de vakantie de mogelijkheid om permanent 30% meer kinderen dan de erkende capaciteit op te vangen. Er zijn op dit ogenblik 151 voorzieningen met een capaciteit tot en met 21 plaatsen. Deze versoepeling biedt de mogelijkheid om 804 bijkomende plaatsen te creëren.

Voor vestigingsplaatsen met meer dan 21 plaatsen wordt de mogelijkheid tot 30% meer opvang uitgebreid naar zowel één uur voor de opvang van de school als één uur na het einde van de school.

Zo komt de minister tegemoet aan de druk op de sector om op de piekmomenten, tijdens het schooljaar en de vakantie, binnen het reglementair kader meer kinderen te kunnen opvangen met dezelfde infrastructuur- en personeelsnormen. De regel vervalt dat een locatie exclusief beschikbaar moet zijn voor kinderopvang. Locaties die op andere tijdstippen voor andere activiteiten worden gebruikt, mogen nu tijdens de opvanguren ook voor kinderopvang gebruikt worden.

Vestigingsplaatsen kunnen een uitzondering krijgen op de regel dat elke voorziening van buitenschoolse kinderopvang moet beschikken over een buitenspeelruimte, vlakbij de voorziening en voor de kinderen gemakkelijk bereikbaar. In stedelijke omgevingen is een dergelijke ruimte immers niet altijd evident beschikbaar.

Tijdens schoolvakanties is de nood aan opvang nog groter. Daarom zorgde minister Vanackere er voor dat alternatieve, niet erkende locaties ingeschakeld mogen worden op voorwaarde dat ze beantwoorden aan de criteria van infrastructuur voor erkende voorzieningen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be