IFAW


IFAW verwelkomt behoedzaam EU-handelsverbod in zeehondenproducten

Brussel - 23 juli 2008) - De aankondiging vandaag voor een voorgenomen algeheel verbod op de handel in zeehondenproducten in de Europese Unie wordt door het IFAW (International Fund for Animal Welfare) behoedzaam verwelkomt als een potentiële mijlpaal in hun strijd om een einde te maken aan de wrede Canadese commerciële zeehondenjacht. Het IFAW is echter wel zeer bezorgd over de mazen in de wetgeving waardoor er nog altijd zeehondenproducten van deze jacht op de Europese markten terecht kunnen komen.

Het voorstel, vandaag bekend gemaakt door EU-commissaris voor Milieu Dimas, komt na groeiende politieke tegenstand en enorme publieke protesten in de Europese Unie over de voortdurende commerciële jacht op jonge zeehonden. Opiniepeilingen in de EU-lidstaten laten zien dat honderdduizenden burgers willen dat de handel moet stoppen. Eerder deze maand waren meer dan 1000 dierenwelzijnsupporters uit heel Europa naar Brussel afgereisd om tijdens een demonstratie te pleiten voor een algeheel verbod. Hun oproep wordt herhaald door een grote meerderheid van de leden van het Europees Parlement dat, in een resolutie uit 2006, oproept voor een EU-breed verbod in de handel van zeehondenproducten.

"Het besluit van de Commissie is een belangrijke stap in de richting van de beëindiging van de grootste slachting van zeezoogdieren in de wereld", zegt Marcel Bertsch van het IFAW. "Het laat zien dat de Commissie eindelijk heeft begrepen hoe belangrijk dierenwelzijn is voor de Europese burgers." Echter, het voorgestelde verbod maakt vrijstelling mogelijk voor zeehondenproducten die zijn verkregen uit jachten die voldoen aan bepaalde criteria voor het doden van zeehonden.

"We zijn erg bezorgd over deze maas in de wet," zegt Yvette Brook (IFAW) "Alleen een volledig verbod kan voorkomen dat producten van deze grootschalige en inherent wrede jachten terecht komen op Europese markten. Harde en onvoorspelbare omstandigheden tijdens de jacht maken het onmogelijk om te controleren of regels worden gehandhaafd bij toepassing van zogenaamde humane methoden om zeehonden te doden. "

Het standpunt van de Commissie is ook zwakker dan nationale wetgeving die een jaar geleden in ons eigen land is ingevoerd en ook in België waar volledige verboden ingesteld zijn. Duitsland en de Tsjechische Republiek zijn begonnen met procedures voor wetgeving voor een verbod op zeehondenproducten terwijl Italië en Oostenrijk soortgelijke initiatieven overwegen.

Het IFAW verzet zich tegen de commerciële jacht van zeehonden omdat het een wrede, niet-duurzame en verkwistende jacht is. In de afgelopen vijf jaar zijn er ongeveer 1,5 miljoen zadelrobben geslacht in Canada, in de eerste plaats voor hun bont. Dit jaar zijn er 206.456 zeehonden gedood. De Canadese regering beweert nu ook weer dat de nieuwe regelgeving zou zorgen voor een humanere jacht maar ook dit jaar heeft het IFAW bewijsmateriaal verkregen van het tegendeel: zeehonden sterven nog steeds een langzame en pijnlijke dood.


* In september 2006 heeft het Europees Parlement gepleit om een einde te maken aan de handel in zeehondenproducten. 425 van de 732 leden van het Europese Parlement hebben een schriftelijke verklaring ondertekend, een record met het grootste aantal handtekeningen ooit op een schriftelijke verklaring. De resolutie vraagt de Europese Commissie om een wetsvoorstel voor een verbod op zeehondenproducten. In oktober 2006 heeft het Europese Parlement ook een resolutie aangenomen in het Dierenwelzijnactieplan waarin wordt opgeroepen tot een EU-breed verbod op producten afkomstig van zeehonden.
* De Europese Unie heeft sinds 1983 een verbod op zeehondenproducten afkomstig van whitecoats (pasgeboren zadelrobben, minder dan 12 dagen oud) en bluebacks (jonge klapmutspopulaties, minder dan een jaar oud). Vandaag worden zeehonden bejaagd als ze maar een paar dagen ouder zijn (98% van de zeehonden zijn dan drie maanden oud) en hun vacht kan daarom legaal worden verhandeld in de EU, die nog steeds de grootste afzetmarkt ter wereld is voor zeehondenproducten.

* Canada voert twee belangrijke producten uit afkomstige van zeehonden: olie en bont. In 2006 ging 32% van het uitgevoerde zeehondenbont door Canada naar de EU, met een totale waarde van ongeveer EUR 3.460.000. De belangrijkste landen waarmee Canada handelt in zeehondenbont zijn Finland, Duitsland, Denemarken en Griekenland. De belangrijkste olie-importerende landen in de EU zijn Italië, Polen en Spanje.

* Vier recente veterinaire rapporten over de Canadese commerciële zeehondenjacht documenteren en onaanvaardbaar niveau van wreedheid (Burdon et al. 2001, Daoust et al. 2002, Smith et al. 2005 en Butterworth et al. 2007).

* Wetenschappers voorspellen dat wanneer de Canadese commerciële zeehondenjacht op het huidige hoge niveau door zal blijven gaan, de zadelrobpopulatie in de komende 15 jaar met 70% zou kunnen afnemen.

/ifaw/images/resources/nl-NL/donation_button.jpg

/ifaw/images/resources/nl-NL/take_action_button.jpg

RSS © 2008 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands