Deelgemeente Charlois Rotterdam

Extra geld voor plannen en ideeën uit de wijken

Eind juni 2008 heeft het dagelijks bestuur ingestemd met de Regeling uitvoeringsbepalingen participatiegelden, een dure term voor een regeling rond extra geld voor initiatieven van bewoners om de sociale samenhang en/of de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.

Het gaat om geld dat het Rijk eenmalig beschikbaar stelt voor bewonersinitiatieven in de zogenoemde WWI-wijken, wijken die vorig jaar door Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie zijn benoemd tot Krachtwijken. De verbetering van deze wijken krijgt in deze regeringsperiode een extra impuls van het Rijk, maar ook gemeente, deelgemeente en woningcorporaties leveren extra inzet.

In de deelgemeente Charlois gaat het om: Tarwewijk, Oud-Charlois, Carnisse, Zuidwijk en Pendrecht. Voor deze wijken is er nu extra geld voor bewonersinitiatieven. Daarbij gaat het om rond de 150.000 euro per wijk. Voor Heijplaat, Wielewaal en Zuidplein is er geen extra stedelijk geld, maar de Charloise deelraad heeft besloten voor deze kleine wijken 50.000 euro per wijk beschikbaar te stellen, om ook hier nieuwe bewonersinitiatieven mogelijk te maken.

In de Regeling uitvoeringsbepalingen participatiegelden is vastgelegd wie een bewonersinitiatief kunnen indienen, welke soorten initiatieven wel en niet in aanmerking komen en hoe de procedure van toe- of afwijzing verloopt.

Voor wie

Wie kunnen een initiatief indienen? Zowat iedereen. Organisaties zoals bewonersorganisaties en scholen. Ook clubs, verenigingen en stichtingen in Charlois, die een half jaar voor de datum van hun aanvraag al activiteiten organiseerden voor het verbeteren van het woon- en leefklimaat of de sociale samenhang in de wijk waarvoor de aanvraag wordt gedaan. Daarnaast kunnen groepen bewoners, kunstenaars en ondernemers die in Charlois gevestigd zijn een aanvraag doen voor de wijk waar zij wonen cq gevestigd zijn. Voorwaarde is wel dat de aanvraag met minimaal 10 mensen wordt ingediend, die samen het idee of plan ook gaan uitvoeren.

Wat wel en wat niet

Het is natuurlijk niet de bedoeling dit geld zomaar te besteden. Daarom zijn er regels gemaakt.

Initiatieven worden beloond als ze de sociale samenhang in de wijk versterken en de leefbaarheid in de wijk ten goede komen. Een initiatief moet op zn minst een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in één straat. Bovendien moet het initiatief een wezenlijke en directe bijdrage leveren aan de aanpak van de gesignaleerde knelpunten in de wijk zoals die beschreven staan in de nu geldende actieprogrammas of wijkvisie voor de wijk.

De bijdrage geldt niet voor plannen die al geheel of gedeeltelijk- geld krijgen uit andere potjes voor dit doel.

Plannen en ideeën moeten uiterlijk 15 november 2008 bij de deelgemeente binnen zijn. Beslist niet later! Er is een eerste ronde die loopt tot 15 september; de tweede ronde loopt tot 15 november 2008. Ook geldt op = op. Dus is het potje voor een bepaalde wijk leeg, dan kan een ingediend plan of idee niet meer meedoen.

Wie beoordeelt?

Er komt per wijk een adviescommissie. Hierin zitten de deelgemeentelijke wijkcoördinator voor die wijk, een vertegenwoordiger van de bewonersorganisatie en iemand van de woningcorporatie die deze wijk heeft geadopteerd. Deze commissie beoordeelt de aanvraag, en kijkt of deze aan alle voorwaarden voldoet. Als dat nodig is vraagt zij de aanvragers om een toelichting. Dat laatste gebeurt in ieder geval als het advies in eerste instantie negatief uitvalt. Het dagelijks bestuur beslist op basis van het advies van de commissie over toe- of afwijzing. De aanvrager krijgt per brief bericht of zijn initiatief wordt beloond en welke voorwaarden gelden.

Controle

De adviescommissie controleert ook of initiatieven, die met een bijdrage zijn beloond, worden uitgevoerd en rapporteert hierover aan het dagelijks bestuur.

Download de volledige tekst van de regeling hier

Kijk ook op
Regeling uitvoeringsbepalingen participatiegelden