NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Ziekenhuizen verheugd over bevestiging uitbreiding vrije prijsvorming

Ziekenhuizen zijn verheugd dat minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer heeft laten weten vast te houden aan de uitbreiding van het onderhandelbare deel van de zorg, het B- segment.

De NVZ zal wel actie ondernemen als ziekenhuizen zullen worden aangeslagen voor volumestijgingen waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn. De NVZ zegt dit omdat de minister zich over de verantwoordelijkheid voor volumestijgingen in zijn brief aan de Tweede Kamer lijkt tegen te spreken.

Klink stelt hierin dat ziekenhuizen en verzekeraars verantwoordelijk zijn voor beheersing van prijs- en volumeontwikkelingen. Eerder zei hij echter publiekelijk: `Als er overschrijdingen zouden dreigen, dan is het niet mijn eerste neiging om dit op de ziekenhuizen te verhalen, maar op de premiebetaler of middels pakketverkleining te ondervangen'. Ziekenhuizen gaan er van uit dat het eerder door de minister aangekondigde volumeonderzoek duidelijkheid brengt in de verantwoordelijkheid voor volumestijgingen. Als Klink volhardt in zijn opvatting dat ziekenhuizen voor alle volumestijgingen moeten opdraaien, dan kan de voortzetting van de bodemprocedure op dit onderdeel niet uitblijven, vinden zij.

Monitor ziekenhuiszorg 2008
Met zijn brief aan de Tweede Kamer van 18 juli reageert Klink op de Monitor van de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) Deze `Monitor ziekenhuiszorg 2008' toont de ontwikkelingen in de prijs, het volume, de kwaliteit en beschikbaarheid van het B- segment. Klink had de NZa-Monitor doorslaggevend gemaakt voor zijn definitieve besluit tot uitbreiding van het B-segment tot 34% per 1 januari 2009.

De NZa geeft in de Monitor aan dat vergroting van het B-segment kan leiden tot een verdere impuls voor marktwerking en tot positieve effecten voor de kwaliteit, toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Zij stelt dit onder meer vast omdat de prijsontwikkeling in het B- segment tot nu toe in 2008 gematigd is. Bij de ziekenhuizen die de onderhandelingen met zorgverzekeraars hebben afgerond constateert de NZa een lichte nominale prijsstijging van 0,9% en een reële prijsdaling van 0,2 % ten opzichte van 2007. In vergelijking met de nog niet aan de markt vrijgegeven ziekenhuisproductie is de prijsverlaging 2,9%. Dat mag worden uitgelegd als een kostenbesparing voor de patiënt van zo'n EUR 60 miljoen.