Persberichten stad Utrecht, 11.30 uur

Utrecht, 23-07-2008

Man in kofferbak

UTRECHT Aan het begin van de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 juli werd op De Baan een man in een kofferbak aangetroffen.

Rond 02.05 uur zagen agenten een Volkswagen Golf op de Kanaalweg in de buurt van de afwerkplek rijden. Zij controleerden de bestuurder, een 21-jarige man uit Amersfoort. Bij de blaastest blies hij een P/A, wat betekent dat hij als beginnend bestuurder, hij had net tien dagen zijn rijbewijs, te veel had gedronken. Daarop werd hij aangehouden.

Een agent bood de verdachte aan zijn auto netjes langs de weg te parkeren. Daarop zei hij dat er iemand in de kofferbak van zijn auto lag. De agenten openden met de nodige voorzichtigheid de kofferbak en zagen daar inderdaad een man opgevouwen in liggen. De man, een 26-jarige man uit Amersfoort, klom vervolgens uit zijn benauwde verblijfplaats. Hij verklaarde dat zijn maatje graag gebruik wilde maken van de diensten van één van de dames van De Baan. Dat moest in de auto gebeuren, maar de 26-jarige man had geen zin om buiten te wachten en had daarom achter in de kofferbak plaatsgenomen. Bij het natrekken van zijn personalia bleek hij geen bekende van de politie te zijn. Hij kreeg een bekeuring omdat hij niet gebruik had gemaakt van een daartoe bestemde zitplaats.

De 21-jarige verdachte werd naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 150 ug/l, terwijl het wettelijke maximum voor een beginnend bestuurder 88 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van één uur.

Autos vernield

UTRECHT Op dinsdagavond 22 juli werden twee mannen aangehouden op verdenking van vernieling van tenminste elf autos.

Rond 23.05 uur kreeg de politie de melding dat twee jongens autos hadden vernield op de Zeedijk ter hoogte van de David van Mollumstraat. Agenten gingen ter plaatse en spraken met een getuige. Hij wees hen op de twee verdachten die inmiddels op de Oudenoord liepen. Het tweetal, mannen van 22 en 25 jaar en afkomstig uit De Meern en Amsterdam, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Agenten keken op het gedeelte van de looproute van het tweetal dat hen bekend was. Daarbij troffen zij op de Bemuurde Weerd en Zeedijk elf autos aan waarvan een spiegel was afgetrapt of deuken in waren geschopt. Mogelijk dat de verdachten op de rest van hun route nog meer vernielingen hebben gepleegd. De verdachten zijn voor verder onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Straatroof

UTRECHT Een man werd in de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 juli op een gewelddadige wijze van zijn portemonnee beroofd.

Rond 03.45 uur liep een 29-jarige man uit Utrecht over de Sumatrastraat. Daar werd hij aangesproken door een man. De Utrechter vertrouwde het niet en liep snel door. Op de Borneostraat werd hij plotseling door de man beetgepakt en in zijn gezicht geslagen. Het slachtoffer kwam ten val en werd vervolgens van zijn portemonnee beroofd, waarna de verdachte er te voet vandoor ging.

Het slachtoffer liep bij de beroving een bloedneus op. Hij liep door naar huis en belde de politie na te zijn bijgekomen van de schrik. Hij deed aangifte van de beroving.

De verdachte was een lichtgetinte man, 25 30 jaar, 1.80 1.85 meter, tenger postuur, kort krullend zwart haar, smal ingevallen gezicht en hij sprak gebrekkig Nederlands. De verdachte was volgens het slachtoffer waarschijnlijk een drugsverslaafde. Hij droeg vermoedelijk een grijs petje en een geblokt khaki-kleurig vest.

Aan getuigen die de straatroof hebben gezien of die de verdachte menen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844.

Ruim 600 bekeuringen

UTRECHT Bij drie snelheidscontroles werden op dinsdag 22 juli in totaal meer dan 600 bekeuringen uitgeschreven omdat er harder dan 50 km/u werd gereden.

Op de Amsterdamsestraatweg werd van 14.15 uur tot 16.45 uur gecontroleerd. In die tijd werd de snelheid van 1641 voertuigen vastgelegd, 191 bestuurders reden te hard. De hoogste snelheid was 88 km/u.

Van 13.00 uur tot 17.00 uur werd op de Laan van Maarschalkerweerd de snelheid van 2197 voertuigen vastgelegd. Hier negeerden 351 voertuigen de maximumsnelheid. Ook hier reed de automobilist met de meeste haast 88 km/u.

Een radar werd van 19.00 uur tot 21.00 uur op de Eykmanlaan opgesteld. In die twee uur passeerden 555 voertuigen de radar, 112 bestuurders hielden zich niet aan de maximumsnelheid. De topper reed bijna het dubbele: 99 km/u.

Man mishandeld

UTRECHT Een man werd op dinsdagavond 22 juli door twee of drie jongemannen mishandeld. Hij moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Rond 21.05 uur stond een motoragent op de Wijde Begijnestraat een bekeuring uit te schrijven. Hij zag dat een vrouw naar hem toe kwam rennen, die riep dat een jongen op de Voorstraat in elkaar werd geslagen. De agent sprong direct op zijn motor, reed naar de Voorstraat en gaf de melding door aan de Politiemeldkamer. Op de Voorstraat trof hij een jongeman liggend op straat aan, met daarbij een vrouw. Zij vertelde arts te zijn en zij hield zijn hoofd gefixeerd omdat zij vermoedde dat hij hoofd- en nekletsel had. Meer politiemensen en een ambulance werden ter plaatse gestuurd.

Omstanders verklaarden dat het slachtoffer, een 20-jarige man uit Utrecht, door enkele jongens in elkaar was geslagen, kennelijk omdat hij een Feijenoordshirt aan had. Zij waren vervolgens op een scooter gevlucht. Het slachtoffer werd per ambulance naar het Diakonessenhuis gebracht en is daar opgenomen.

Door meerdere politie-eenheden werd in de omgeving naar de verdachten uitgekeken, maar zij werden niet meer aangetroffen.

Aan getuigen van de zware mishandeling wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844.

Verdachte straatroof aangehouden

UTRECHT Een man werd op dinsdagmiddag 22 juli door een andere man bedreigd en van een bankbiljet beroofd.

Rond 16.30 uur liep een 41-jarige man uit Utrecht over de Catharijnesingel. Hij had een bankbiljet in zijn hand. Hij zag daar een bekende van hem, een eveneens 41-jarige man uit Utrecht, en er ontstond een woordenwisseling tussen hen. Vervolgens eiste de ander het bankbiljet, wat werd geweigerd. De ander bedreigde hem: eerst verbaal, maar daarna met een mes. Het slachtoffer koos daarop eieren voor zijn geld en gaf hem het geld, waarna de verdachte wegliep.

Gewaarschuwde agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte op de Catharijnesingel aan. Hij had het mes, een aardappelschilmesje, nog bij zich. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en in verzekering gesteld.

Vijf gestolen fietsen

UTRECHT Op dinsdag 22 juli moesten vijf fietsers hun fiets inleveren omdat hij was gestolen.

Rond 09.55 uur werd een 27-jarige fietser uit Utrecht op de Sweden van Zuylenweg gecontroleerd omdat het ringslot op zijn fiets ontbrak. De fiets bleek in oktober 2007 in Utrecht te zijn gestolen. Daarop werd de Utrechter aangehouden en de fiets in beslag genomen.

Op de Timmerstraat zagen agenten rond 11.20 uur een 28-jarige man uit Utrecht fietsen. Het ringslot van de fiets ontbrak en tevens was er braakschade te zien op de plaats waar het slot had gezeten. Bij navraag bleek dat de fiets als gestolen te boek stond. Hij was in februari 2007 in De Meern gestolen. De Utrechter werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen.

Rond 12.30 uur controleerden agenten een 14-jarige fietser uit Utrecht op de Ahornstraat. De jongen viel op omdat het originele slot van de fiets ontbrak. Bij de controle bleek dat het framenummer was weggeschuurd en een sticker met het framenummer was verwijderd. De jongen werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De fiets ging dezelfde kant op.

Een 11-jarige jongen uit Utrecht werd rond 14.00 uur op de Anton Geesinkstraat aan de kant gezet. Agenten hadden gezien dat zijn ringslot open was, terwijl er geen sleutel in het slot zat. De fiets was inderdaad gestolen. De jongen werd naar het politiebureau overgebracht en de fiets werd in beslag genomen.

Rond 14.40 uur zagen agenten een 17-jarige jongen uit Utrecht over de Marnixlaan rijden. Hij viel op omdat hij op een damesfiets reed en het ringslot ontbrak. Bij navraag bleek dat de fiets in november 2007 in Rotterdam was gestolen. De fiets en de 17-jarige verdachte werden naar het politiebureau overgebracht.