Gemeente Zeist

23-07-08: Spoorwegovergang Den Dolder
Laatst gewijzigd: 23 juli 2008

23 juli 2008

Minister stemt in met alternatief spoorwegovergang Den Dolder

De Minister heeft wethouder Leenders van verkeer groen licht gegeven voor een alternatieve oplossing voor de spoorwegovergang in Den Dolder. Dit alternatief is in overleg met ProRail tot stand gekomen.

Het alternatief houdt in dat de huidige spoorwegovergang wordt gereconstrueerd voor gebruik door langzaam verkeer, er een fiets- en voetgangerstunnel ter hoogte van de in Den Dolder Noord gevestigde Brede School en DOSC-velden komt en er een verkorte omrijdroute voor het autoverkeer komt via de Nieuwe Dolderseweg.

De spoorwegovergang wordt in de systematiek van het rijk aangemerkt als een van de meest risicovolle en onveilige in Nederland. De eerste oplossing die werd aangedragen door spoorwegbeheerder ProRail, was een afsluiting van de overweg en het maken van een onderdoorgang voor langzaamverkeer met een verkorte omrijdroute voor autoverkeer.

Deze oplossing en vooral de onderdoorgang, is in Den Dolder zeer omstreden. Daarnaast blijft de wens voor een tunnel voor fietsers en voetgangers voor kinderen die naar de Brede School en de DOSC-velden gaan.

Het college heeft zich ingespannen om een alternatief te vinden dat aan de veiligheidseisen van het rijk voldoet en tegelijkertijd aan de bezwaren van de inwoners van Den Dolder ten aanzien van een spoorwegonderdoorgang tegemoet komt.

Met de instemming van de Minister kan nu aan de raad dit alternatieve voorstel voor een oplossing én het oorspronkelijke voorstel worden voorgelegd. Dit zal in het najaar in behandeling worden genomen. Na de besluitvorming zal de uitwerking van het gekozen voorstel in overleg en samenspraak met inwoners en ondernemers worden vormgegeven.

De provincie Utrecht heeft aangegeven dat voor het maken van een aansluiting op de Nieuwe Dolderseweg nader onderzoek nodig is. De uitvoering van dit onderzoek vindt plaats onder begeleiding van de provincie en de gemeente.