Landelijke Studenten Vakbond


Steeds meer klachten over BSA

Utrecht, 22 juli 2008 -- De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) krijgt steeds meer klachten over het Bindend Studie Advies (BSA). In de afgelopen weken zijn er tientallen klachten binnengekomen bij de studentenlijn van de LSVb. Vaak betreft het studenten die vanwege persoonlijke problemen of ziekte niet in staat zijn om tijdig alle punten te halen en hierdoor verwijderd dreigen te worden. De LSVb is bezorgd over deze toename van klachten.

Het BSA is een maatregel waarbij eerstejaars studenten die volgens de opleiding onvoldoende punten hebben behaald van de instelling verwijderd kunnen worden. Dat mag echter alleen wanneer er voldoende studiebegeleiding heeft plaatsgevonden en aan een aantal andere voorwaarden is voldaan. Uit de klachten die de LSVb binnenkrijgt blijkt dat veel instellingen niet aan alle eisen voldoen. Zo zijn er studenten die hun studieadviseur nog nooit hebben gezien, maar die aan het einde van het jaar wel het bericht krijgen dat zij moeten stoppen met de opleiding.

Lisa Westerveld, voorzitter van de LSVb: Bij een BSA wordt vaak onvoldoende rekening gehouden met studenten die een goede reden hebben om vertraging op te lopen. Veel van de klachten die we binnenkrijgen betreffen erg schrijnende gevallen.

De LSVb roept instellingen op om studenten beter te begeleiden gedurende hun eerste jaar. Bovendien moet de voorlichting een stuk beter. Lisa Westerveld: Instellingen concurreren met elkaar om zoveel mogelijk studenten binnen te halen, maar sturen grote groepen net zo makkelijk na een jaar weer weg. Studenten die in de problemen zijn gekomen, kunnen altijd contact opnemen met de LSVb voor juridische hulp.

Noot,