PvdA Europees parlement


Bezorgdheid om Turkse homo´s

23 juli 2008

De Turkse homorechtenorganisatie Lambda Istanbul moet definitief haar deuren sluiten. De rechters in Turkije oordeelden dat, op grond van het art. 10 in de Turkse grondwet, dat de gelijkheid van alle burgers garandeert, een organisatie die enkel gebaseerd is op seksuele oriëntatie, verboden moet worden.

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt reageert zeer bezorgd: "Bij dit besluit plaats ik veel vraagtekens. Het verbieden van een homorechtenorganisatie is in strijd met mensenrechten en vrijheid van meningsuiting en vereniging. Als zelfs het Turkse gelijkheidsartikel wordt misbruikt, is er toch echt iets goed mis met de homorechten in Turkije."

Bozkurt heeft aan Eurocommissaris Olli Rehn, verantwoordelijk voor de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU, hierover een brandbrief geschreven. Zij verzoekt hem onmiddellijk op te treden tegen dit Turkse besluit.

"Ook de voorzitter van de Commissie Mensenrechten in het Turkse Parlement heb ik om opheldering gevraagd en verzocht stappen te ondernemen."

Eerder is ook al geprobeerd een andere homorechtenorganisatie in Ankara te sluiten.

"Juridisch gezien is iedereen in Turkije gelijk, maar homoseksuelen stuiten maatschappelijk gezien nog op veel problemen", zo stelt Bozkurt vast.

Daarom is het zo belangrijk dat in het laatste Turkije rapport van het Europees Parlement duidelijk is opgenomen dat discriminatie op grond van seksuele oriëntatie niet toelaatbaar is.

Lambda Istanbul heeft al aangegeven in beroep te zullen gaan tegen het besluit van de rechters. Emine Bozkurt geeft aan dat ze op haar steun kunnen rekenen. " Deze mensenrechtenorganisaties, net zoals alle andere NGO´s, spelen een grote rol in het democratiseringsproces van Turkije . Het is onze verplichting deze te blijven steunen."