Senternovem


23-07-2008 | Innovatieve ondernemers gezocht voor het verduurzamen van warmte en/of koude in de industrie

Bent u ondernemer en hebt u ideeën om warmte en koude in de industrie te verduurzamen? Dan zijn wij op zoek naar u! De minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, nodigt ondernemers uit voorstellen in te dienen voor Haalbaarheidsonderzoeken (SBIR fase 1) naar innovatieve technologieën en/of diensten om restwarmte en/of
-koude uit industriële processen efficiënter in te zetten en/of duurzame warmte- en/of koudeopwekking breder toe te passen in de industrie.

De industrie (inclusief raffinage) is met 570 PJ de grootste thermische energievrager. Het grootse deel van deze warmte komt in de omgeving terecht door lozing van koelwater, koeltorens en rookgassen. Uit het oogpunt van energie-efficiency liggen hier uitdagingen om deze restwarmte beter te benutten. Bovendien wordt het grootste deel van de warmte verkregen door het verstoken van aardgas. Door duurzame warmteopties te ontwikkelen en toe te passen, wordt het gebruik van aardgas verminderd en CO2 bespaard. Het inzetten van verschillende bronnen voor thermische energie vergroot de voorzieningszekerheid. Op dit moment worden in de industrie deze opties onvoldoende toegepast.

Daarom daagt het ministerie van Economische Zaken ondernemers uit om nieuwe en innovatieve technologieën of diensten te ontwikkelen om restwarmte efficiënter te gebruiken en duurzame warmte en/of koude breder toe te passen in de industrie.

Voorbeelden:

* Opwaarderen van restwarmte en/of -koude
* Reststromen van natuurlijke of niet natuurlijke oorsprong inzetten voor het opwekken van warmte en koude

* Logistieke oplossingen en diensten voor slimme warmte en koude vraag en aanbod

* Efficiëntieverbeteringen voor duurzame warmte- en koudeopwekking zoals biomassa, zonnewarmte en geothermie

* Nieuwe toepassingen of combinaties voor duurzame warmte- en koudeopwekking

* Verbetering van industriële processen, procesefficiency, valt buiten deze tender

Data en budget
De eerste fase van de tender SBIR (Small Business Innovation Research Programma) voor Verduurzaming van Warmte en/of Koude in de Industrie zal onder voorbehoud half augustus open gaan en sluiten op 2 oktober 2008 (17.00 uur). Het budget voor deze tender is op dit moment nog niet vastgesteld. Zodra de tender is geopend ontvangt u meer uitgebreide informatie.

Informatiebijeenkomst
Op dinsdag 9 september organiseert SenterNovem van 14.00 en 17.00 uur een informatiebijeenkomst over de tender SBIR Verduurzaming van Warmte en Koude in de industrie. Deze bijeenkomst wordt gehouden in Hoog Brabant te Utrecht. U kunt zich nu al aanmelden door o.v.v. 'Bijeenkomst SBIR Warmte en/of Koude' een e-mail te sturen naar sbirinfo@senternovem.nl.

Meer informatie
Voor actuele informatie over deze tender van SBIR en de informatiebijeenkomst kunt u terecht op onze
website: www.senternovem.nl/eos en www.senternovem.nl/sbir. Hier vindt u tevens informatie over de verwachte SBIR tender Biobased Economy 2008.

Voor vragen over de tender van SBIR kunt u vanaf 4 augustus ook contact opnemen met mevrouw Esther Keijser, via telefoon: (070) 373 55 16 of e-mail: e.keijser@senternovem.nl.