Gemeente Enschede

Zwemmen in vijvers en open water levert gezondheidsrisico's op

Met het warme weer in het verschiet is de verleiding groot een verfrissende duik te nemen in één van de vele stadsvijvers van Enschede. Vanwege verschillende gezondheidsrisico's is het zwemmen in deze wateren echter niet toegestaan. Goede alternatieven zijn het zwembad en Het Rutbeek. De recreatieplas is het enige officieel aangewezen open zwemwater in de gemeente Enschede. Bovendien is de plas door de ANWB onlangs nog uitgeroepen tot een na beste openbare zwemlocatie in Nederland.

Risico's en verantwoordelijkheid
Stadsvijvers en andere open wateren in Enschede zijn geen officiële zwemwateren en het is daarom verboden hierin te zwemmen. De gemeente en de provincie Overijssel controleren deze wateren niet op de waterkwaliteit en veiligheid voor eventuele zwemmers. Zwemmers lopen dus risico's als zij toch besluiten een duik te nemen in open water. Te denken valt dan aan verwondingen door obstakels en glasscherven in het water of een verhoogde kans op infecties door aanwezigheid van schadelijke bacteriën. Bekende voorbeelden zijn botulisme, blauwalg of de ziekte van Weil.

Veilig zwemwater
Wie niet in gechloreerd water maar toch in open water wil zwemmen, kan terecht in recreatieplas Het Rutbeek. Dit water is aangewezen als officieel zwemwater. Dit betekent dat de provincie jaarlijks de veiligheid controleert. Het waterschap controleert Het Rutbeek bovendien op aanwezigheid van bacteriën. Daarnaast zijn er hygiënische- en veiligheidvoorzieningen aanwezig. Het zwemmen in dit water blijft echter wel op eigen risico.

Meer informatie
Meer informatie over veilig zwemmen en de risico's van zwemmen in open water is te vinden in de folder: `Veilig zwemmen in Overijssels open water'. Deze is te vinden op de website van de provincie Overijssel via de link: www.provincie.overijssel.nl/beleid/water, vervolgens klikken op `Zwemmen in open water'. Ook is informatie te verkrijgen bij het meldpunt van de provincie, tel. 038-4252423.

23 juli 2008