International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 21 juli 2008

Fonds voor de Film geeft EUR 200,000 voor `Hubert Bals Fonds Plus'

Isabella Films, IDTV Motel Films, Waterland Film en Volya Films krijgen ieder
EUR 50.000 van het Hubert Bals Fonds Plus-programma, een initiatief van het International Film Festival Rotterdam en het Nederlands Fonds voor de Film. De Nederlandse producenten gaan films uit Costa Rica, China, Mexico en Kirgizië coproduceren. Hubert Bals Fonds Plus stimuleert de internationale betrokkenheid van Nederlandse producenten bij nieuwe films die al steun ontvingen van het Hubert Bals Fonds.

In 2006, 2007 en 2008 heeft het Nederlands Fonds voor de Film EUR 200,000 beschikbaar gesteld voor Hubert Bals Fonds Plus. Nederlandse producenten die een coproductie-overeenkomst aangaan met filmprojecten die een bijdrage voor scenario-ontwikkeling van het Hubert Bals Fonds ontvingen, kunnen tot maximaal EUR 50.000 worden ondersteund. De eerste twee films die via HBF Plus zijn gerealiseerd, zijn GITMEK (MY MARLON AND BRANDO) van Hüseyin Karabey (coproductie IDTV Motel Films, première tijdens IFFR 2008, bekroond tijdens Tribeca 2008 als `Best New Narrative Filmmaker') en MILH HADHA AL-BAHR (SALT OF THE SEA) van Annemarie Jacir (coproductie Augustus Films, première in Un Certain Regard, Cannes 2008).

De Hubert Bals Fonds Plus-selectie zomer 2008:

Isabella Films coproduceert AGUA FRIA DE MAR (COLD SEA) van Paz Fabrega (Costa Rica). De overige coproducenten zijn Les Films du Requin (Frankrijk), Tic Tac Producciones (Spanje) en Pimenta Films (Mexico). Een jonge vrouw ontmoet aan de kust van Costa Rica een meisje dat haar meesleept in een crisis van onvermoede omvang. De vrouw wordt geconfronteerd met de beperkingen van haar geprivilegieerde bestaan. COLD SEA werd ontwikkeld in het Binger Filmlab in Amsterdam, kreeg een bijdrage voor scenario-ontwikkeling van het Hubert Bals Fonds en won de Arte Award van het Buenos Aires Lab.

IDTV Motel Films gaat HEI BAI ZHAO PIAN (BLACK & WHITE PHOTOS) van de Chinese filmmaker Shu Haolun coproduceren. De producent van BLACK & WHITE PHOTOS, Les Petites Lumières, en IDTV Motel Films werkten eerder samen aan David Verbeek's SHANGHAI TRANCE, een van de films geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie 2008. BLACK AND WHITE PHOTOS, ondersteund door het Hubert Bals Fonds voor scenario-ontwikkeling in 2007, gaat over een zestienjarige jongen uit Shanghai die opgroeit in het roerige jaar 1989 en zijn passie voor een twintigjarig meisje.

Waterland Film coproduceert FRICCION (FRICTION) by Michel Lipkes (Mexico), een productie van Mantarraya Films en Axolote Cine (beide Mexico). Mantarraya is bekend van BATTLE IN HEAVEN en SILENT NIGHT van Carlos Reygadas en Amat Escalante's SANGRE en THE BASTARDS. FRICTION, waarin een zieke, eenzame man een echtpaar kidnapt en tracht de vrouw te verleiden in hoop op een betere toekomst, werd voor scenario-ontwikkeling ondersteund door het Hubert Bals Fonds en werd geselecteerd voor CineMart 2008.

Volya Films gaat het filmproject THE LIGHT van Aktan Arym Kubat (Kirgizië) coproduceren. Het project kreeg steun voor scenario-ontwikkeling van het Hubert Bals Fonds en was geselecteerd voor CineMart in 2007. Volya Films sluit zich aan bij een sterk coproductieteam met ASAP Films (Frankrijk), Pallas Films (Duitsland), Man's Films (België) en VVISS Films (Rusland). Aktan Arym Kubat maakte eerder BESHKEMPIR (THE ADOPTED SON) en MAIMIL (THE CHIMP). THE LIGHT draait om een elektromonteur die in de energievoorziening van Kirgizië de schakel vormt tussen de geopolitieke problemen in de post-Sovjetlanden en het volk. De veerkrachtige monteur zorgt niet alleen voor licht (dat vaak uitgaat) maar ook voor liefde, loyaliteit, leven en humor. Iedereen heeft hem nodig.

Hubert Bals Fund Plus
Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam steunt filmmakers in ontwikkelingslanden door bijdragen voor scenario-ontwikkeling, postproductie en distributie. Jaarlijks worden 20 tot 40 films voltooid met de steun van het fonds. Ongeveer de helft van deze films worden gemaakt in samenwerking met coproductenten uit Europa. Om Nederlandse producenten tot meer internationale betrokkenheid te stimuleren en om Hubert Bals Fonds-projecten ook in de productiefase te helpen, hebben het Nederlands Fonds voor de Film en het International Film Festival Rotterdam in 2006 `Hubert Bals Fonds Plus' opgericht.

Hubert Bals Fonds Plus
Nederlands Fonds voor de Film
Isabella Films
IDTV Motel Films
Waterland Film
Volya Films

(einde persbericht)

Noot aan de redactie,