90% van de jongeren wil Olympische Spelen in Nederland

23/07/2008 15:01
>
&Samhoud Nederland B.V.

90% van de jongeren wil Olympische Spelen in Nederland

Tegenover slechts 21% van de volwassenen

Vandaag publiceert het Jeugdkabinet het adviesrapport 'Nederland, een Olympisch sportland'. In dat advies pleiten de jongeren voor het organiseren van de Olympische Spelen in Nederland in 2028. Onderdeel van dat advies is ook om de sportwaarden onder jongeren te verbeteren. Het advies is opgesteld naar aanleiding van een bijeenkomst met 150 jongeren in april 2008.

Het advies wordt aangeboden aan het Ministerie van Volksgezondheid, alle leden van de Tweede Kamer, NOC/NSF en wil daarnaast dienen als inspiratiebron voor alle inwoners van Nederland.

Olympische spelen in Nederland

90% van de jongeren vindt dat Nederland met volle overgave moet strijden om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Het Jeugdkabinet denkt dat Nederland de ambitie moet hebben om na 100 jaar weer de Olympische Spelen te organiseren. Uit eerder onderzoek van Visie21 blijkt echter dat slechts 21% van de volwassenen Olympische Spelen in Nederland ziet zitten.

De belangrijkste reden volgens het Jeugdkabinet om de Olympische Spelen naar Nederland te halen, is dat het een grote bijdrage kan leveren aan de verbinding in ons land. Het Jeugdkabinet stelt in haar advies dan ook voor dat jongeren in Nederland het voortouw moeten nemen en volwassenen moeten stimuleren. 'In 2028 zijn de jongeren van nu de belangrijkste beleidsmakers', aldus jeugdpremier Jip Samhoud.

Sportwaarden

De jongeren constateren in hun advies verder dat een aantal sportwaarden centraal moet komen te staan om in 2028 klaar te zijn voor de Olympische Spelen. Deze sportwaarden hebben betrekking op onder andere gezondheid, ambitie, verbinding, competitie en verantwoordelijkheidsgevoel. Waarden die ook voor de samenleving als geheel erg belangrijk zijn, aldus het Jeugdkabinet. Met een aantal maatregelen hoopt het Jeugdkabinet dat het jongeren gemakkelijker wordt gemaakt om zich de sportwaarden eigen te maken.

Jongeren gezonder maken

Het belangrijkste doel van het bijbrengen van sportwaarden is dat de jeugd gezonder wordt en daarvoor doet het Jeugdkabinet in haar advies een aantal concrete aanbevelingen. De belangrijkste aanbeveling is dat er een veel betere samenwerking moet komen tussen scholen en sportclubs. Het Jeugdkabinet denkt dat het goed zou zijn als de sportclubs gedeeltelijk zouden opgaan in de scholen en er zo meer wedstrijden tussen scholen kunnen plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld in Amerika het geval is.





http://www.jeugdkabinet.nl