GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

23 juli 2008

GAIA: Europees Commissievoorstel tot EU-'verbod' zeehondenproducten van wrede jacht is niet te controleren

"Europees Parlement moet dit voorstel wijzigen in totaalverbod zonder uitzonderingen"

Het verbod op de in- en uitvoer van zeehondenproducten dat de Europese Commissie vandaag officieel heeft voorgesteld bevat oncontroleerbare uitzonderingen. Het kan gemakkelijk omzeild worden. Dat zegt dierenrechtenorganisatie GAIA. Het voorstel van de Commissie biedt geen garantie dat er geen enkel product van wreed afgeslachte zeehonden meer op de Europese markt zal worden toegelaten. Het is beduidend zwakker dan het Belgische verbod dat als eerste EU-lidstaat de handel in zeehondenproducten (huiden, oliën) afkomstig van de jacht voor commerciële doeleinden klaar en duidelijk zonder uitzonderingen in 2007 verboden heeft. GAIA vraagt nu aan het Europees Parlement (EP) dat mee beslist over de uiteindelijke wetgeving, het Commissievoorstel te wijzigen. GAIA wil dat het EP van het voorstel van de Commissie een totaalverbod zonder uitzonderingen maakt. Op 1 juli betoogden 1200 betogers uit verschillende EU-lidstaten onder aanvoering van onder meer GAIA in Brussel voor zo'n totaalverbod. Uit opiniepeilingen blijkt dat de grote meerderheid van Europese burgers gewonnen is voor een dergelijk verbod.

Uitzonderingsvoorwaarden oncontroleerbaar

Zeehondenproducten kunnen met het voorstel van de Commissie in de EU toch nog toegelaten worden uit een land waar men aan jacht voor commerciële doeleinden doet, o.a. op voorwaarde dat :
* Het doden en het villen van de zeehonden zonder vermijdbare pijn, ongemak, angst en lijden gebeurt.


* De overheid van het land waar de zeehonden bejaagd worden, die vereisten doet naleven.


* Een onafhankelijk orgaan of een overheid nagegaan is of een zeehondenproduct waarvoor een aanvraag ingediend is tot import in of export uit de EU, werkelijk afkomstig is van een dier dat volgens die vereisten gedood en gevild is.

"Vage papieren voorwaarden, die in de praktijk onmogelijk effectief te controleren zijn", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die in 2004 zelf getuige was van de Canadese zeehondenjacht. "Men kan in de ruwe en onvoorspelbare omstandigheden op de ijsvlakten in Canada onmogelijk nagaan of elk van de meer dan tweehonderdduizend afgeslachte zeehonden werkelijk zonder pijn, angst en elke andere vorm van lijden werden gedood. Tenzij de Europese Commissie van plan is om tijdens de jacht bij elke zeehond een onafhankelijke controleur te laten postvatten, maar dat is niet realistisch. Bovendien kan de jacht op zeehonden onmogelijk 'humaan' gebeuren. Ze worden met een hakapik de schedel ingeslagen of met het geweer beschoten. Bijgevolg zijn ze vaak zwaar gewond en niet op slag dood." Beeldmateriaal van waarnemers bevestigen dat ook dit jaar zeehonden in Canada een wrede dood stierven. De Canadese regering beweerde nochtans dat met haar nieuwe regels de jacht humaan zou verlopen.

GAIA en co vragen onvoorwaardelijk totaalverbod aan Europees Parlement

GAIA en de andere verenigingen die opkomen tegen de zeehondenjacht vrezen dan ook dat men producten van wreed afgeslachte zeehonden zal blijven invoeren indien dit voorstel wet zou worden. "Onze hoop ligt nu bij het Europees Parlement", onderstreept Michel Vandenbosch. "Het Europees Parlement beslist namelijk mee over de definitieve wetgeving."
Het EP nam reeds in 2006 met een grote meerderheid een schriftelijke verklaring aan voor een EU-totaalverbod op de handel in zeehondenproducten.

Maak van Belgische wet Europese wet

Indien de Commissie over de zeehondenproductenkwestie de wetgeving wil harmoniseren in de EU, moet zij de wetgeving overnemen van landen als België, Nederland en Slovenië, vindt GAIA. Dat zijn landen met de strengste wetgeving, die de handel in producten afkomstig van alle soorten zeehonden verboden hebben. Duitsland en Tsjechië zijn bezig met wetgevende procedures voor zo'n strenge wetgeving en ook Italië en Oostenrijk hebben een totaalverbod op het oog.

Meerderheid Canadezen vindt handelsverbod en einde zeehondenjacht ok

Verder blijkt uit een recente opiniepeiling uitgevoerd door IPSOS-Reid in opdracht van IFAW dat een meerderheid van Canadezen (ongeveer 6 op 10) gekant is tegen de zeehondenjacht en dat een grote meerderheid (meer dan 7 op 10) vindt dat de EU de handel in zeehondenproducten mag verbieden, dat de Canadese regering best een einde zou maken aan de jacht, en dat de Canadese regering haar subsidies aan de zeehondenjagers beter in alternatieve tewerkstellinsprojecten zou investeren.

Anderhalf miljoen zadelrobben afgeslacht

De voorbije vijf jaar werden in totaal ongeveer anderhalf miljoen zadelrobben afgeslacht in Canada. Dit jaar staat de teller al op 207 000. En de jacht van dit jaar is daar nog altijd niet afgelopen.