VVD


23-7-2008

Steeds meer seksslaven in Cambodja en Thailand

Jules Maaten: Steeds meer kinderen slachtoffer van perverse westerlingen

Na een vijfdaagse fact finding missie in Thailand en Cambodja trekt VVD Europarlementariër de conclusie: "Kindersekstoerisme neemt zowel in Cambodja als in Thailand een grote vlucht."

Steeds meer kindersekstoerisme en mensen die zich als ontwikkelingswerker presenteren maken misbruik van de armoede en gebruiken kinderen als seksslaaf. Maaten vervolgt: "In afgelegen dorpen doen zij zich voor als kindervriend, adopteren kinderen die vervolgens bij hen in komen wonen. Arme families zijn vaak blij dat deze 'weldoeners' de kosten van hun kinderen voor hun rekening nemen. De kinderen worden vervolgens tegen hun wil gebruikt om hun verknipte seksdrang op te botvieren."

Onlangs is Jules Maaten in samenwerking met zijn collega Fred Teeven de online petitie www.sayno.eu gestart om de strijd tegen kindersekstoerisme aan te gaan. Maaten en Teeven pleiten ervoor dat Interpol meer bevoegdheden krijgt om kindersextoeristen uit Europa op te sporen en te vervolgen.

Maaten: "Interpol moet als een Europese FBI kunnen optreden tegen deze moderne vorm van slavernij. De kans dat je als westerling in Cambodja of Thailand wordt vervolgd is nihil. Zolang Europese politiediensten niet beter met elkaar en met de Thaise en Cambodjaanse politie samenwerken, zal dat zo blijven. Ik roep iedereen op de petitie te tekenen, zodat Europa de ogen opent voor deze zieke realiteit."

De fact finding missie waarvan ook de Britse Europarlementariër Barones Ludford deel uitmaakt, was een initiatief van de Europese liberalen en democraten (ALDE) in het Europees Parlement. Tijdens deze missie is overleg gevoerd met de Thaise en Cambodjaanse autoriteiten, verschillende kinderhulporganisaties (Terre des Hommes, Ecpat, Friends International en Somaly Mam Foundation), de lokale politie en de delegaties van de Europese Commissie.