Waterschap Regge en Dinkel


Almelo-Nordhorn

Problemen voor vissen in Kanaal Almelo-Nordhorn

Alemlo - Vanochtend zijn er happende en dode vissen geconstateerd in het kanaal Almelo-Nordhorn ter hoogte van de Graven Allee.

Door een lozing van meststoffen is het zuurstofgehalte drastisch gedaald, met problemen voor vissen als gevolg. Tegen de lozer is inmiddels procesverbaal opgemaakt. Het zuurstofprobleem doet zich voor in een gebied van twee kilometer stroomafwaarts.

Medewerkers van het waterschap Regge en Dinkel zijn inmiddels aan het werk om de problemen op te lossen. Met behulp van de stuw in het Almelo-Nordhorn kanaal zal worden geprobeerd om regelmatig grote hoeveelheden water door het betreffende gebied te sturen. Op deze manier probeert men het zuurstofgehalte weer op peil te brengen. De komende dagen wordt het zuurstofgehalte in het kanaal in de gaten gehouden en wordt eventuele dode vis geruimd.

Waarschuwen
Liefst voorkomt het waterschap vissterfte. Dat kan soms als wij na bijvoorbeeld een illegale lozing snel maatregelen kunnen nemen. Daarom worden ook meldingen van buitenaf zeer gewaardeerd. Zowel binnen als buiten kantooruren kan men terecht op het algemene waterschapsnummer 0546-832525. De melding wordt dan doorgegeven aan de alarmdienst die vervolgens in actie komt, ook in het weekend. Wanneer u dan ook ergens in de beken van Twente happende of dode vis ziet, is uw telefoontje van harte welkom.

Optreden
Als uw telefoontje is doorgegeven gaat de calamiteitendienst ter plekke de situatie controleren. Het zuurstofgehalte wordt gemeten en er wordt onderzocht welke maatregelen mogelijk zijn. Zo tracht men soms zuurstofrijk water uit een andere beek naar de plek van het onheil te leiden of men belucht het water met speciaal daarvoor beschikbare apparatuur. Soms rest er echter niets anders dan de dode vis op te ruimen en moet de natuur zichzelf herstellen. Ook dan is snelheid noodzakelijk om overlast te voorkomen. Het waterschap tracht zoveel mogelijk de oorzaak te achterhalen. Is er bijvoorbeeld sprake van een veroorzaker die illegaal kwalijke stoffen in een beek heeft geloosd, dan wordt getracht deze op te sporen en te vervolgen. Onderdeel van de procedure is het terugmelden van de verdere stappen aan de melder.