Groen!

Brussel, 23 juli 2008

Groen eist Vlaams openbaar onderzoek na de vakantieperiodes

Tot maandag 18 augustus loopt het publieke onderzoek over de plannen voor de verdubbeling van de Brusselse Ring. De Vlaamse regering heeft ervoor gekozen om deze volksraadpleging te organiseren wanneer vele mensen vakantie hebben. Nochtans zijn de geplande ingrepen drastisch met zware gevolgen op het vlak van luchtkwaliteit en mobiliteit in Vlaams-Brabant en Brussel. In een eerste fase wordt het bestaande traject verdubbeld van 2x3 rijstroken naar 2x6 tussen de E40 en de E19. Aan de op- en afritten loopt het aantal stroken op tot maar liefst 17. Een tweede en derde fase pakken de hele noordelijke Ring aan, tot aan het Laarbeekbos dat een Europees Natura 2000 gebied is in Jette.

Groen! parlementslid Adelheid Byttebier interpelleerde de Brusselse regeringsleden op de laatste parlementaire zitting van 18 juli en was verrast door de tegenstrijdige antwoorden. Minister Smet verdedigde blindelings het belang van meer rijstroken voor vlotter verkeer en had geen oor naar het voorspelde aanzuigeffect dat voor nog meer wagens zorgt. Minister Huytebroeck formuleerde volgende bezwaren: de studie die voorligt is verre van compleet. Een groter aanbod van openbaar vervoer is niet voorzien. De impact op de mobiliteit in Brussel wordt niet opgenomen. De gevolgen voor het leefmilieu zijn maar gedeeltelijk bestudeerd en de gevolgen voor fauna en flora komen helemaal niet aan bod.

Adelheid Byttebier, Brussels parlementslid hekelt het gebrek aan een duurzame visie op mobiliteit en de democratische aanfluiting: "Voor Groen! is het antwoord op de congestie van de Ring niet `meer rijvakken' maar `minder auto's'. Dit kan door, onder meer, het openbaar vervoersnet alle voorrang te geven. Met een prijskaartje van één miljard euro kunnen veel betere alternatieven uitgevoerd worden. Maar de Vlaamse regering wil ook hier snel snel van start kunnen gaan en start haar openbaar onderzoek in volle vakantie. Op die manier hoopt Vlaams minister-president Peeters en zijn milieuminister Crevits de publieke oppositie de mond te snoeren. De regering vreest terecht dat haar megalomaan en eenzijdig uitgedacht project nooit door de omwonenden zal goedgekeurd worden."

Groen! wil dat de Vlaamse regering - net zoals in het Brussels gewest
- geen openbare onderzoeken houdt in vakantieperiodes. Groen! pleit er dan ook voor om de periode van deze publieke raadpleging te verlengen tot minstens een maand na de zomervakantie.

Adelheid Byttebier, Brussels parlementslid