Gemeente Dirksland


Gemeenten Goeree-Overflakkee stellen beleidsregels op voor wet BIBOB

Onlangs hebben de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee de beleidsregels vastgesteld voor de uitvoering van de Wet BIBOB. In de gemeente Goedereede volgt de vaststelling na de zomer. Wet BIBOB staat voor Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur.

Met de Wet BIBOB hebben gemeenten een instrument in handen om te controleren of de aanvrager de vergunning gaat gebruiken voor criminele activiteiten. Bij ernstige vermoedens van het plegen van strafbare feiten zoals het witwassen van geld, kan de gemeente weigeren de vergunning te verlenen of de vergunning intrekken. De beleidsregels zijn van toepassing op de branches horeca en prostitutie. Het gaat hierbij om cafés, restaurants, seksinrichtingen en speelautomatenhallen. Slijterijen zijn uitgezonderd van deze wetgeving.

In de praktijk betekent dit dat een vergunningaanvrager naast het gebruikelijke aanvraagformulier ook een BIBOB-formulier moet invullen. Dit ingevulde formulier, met alle noodzakelijke bijlagen, wordt door de betreffende gemeente in behandeling genomen. Zij beoordelen de reële mogelijkheid dat de vergunning misbruikt wordt voor het plegen van strafbare feiten of het benutten van voordelen uit criminele activiteiten. Een onjuist of onvolledig ingevuld formulier kan een reden zijn om de vergunning te weigeren.

Gemeenten kunnen advies vragen bij het landelijk bureau BIBOB van het Ministerie van Justitie, als onduidelijkheid blijft bestaan over de integriteit van de aanvrager. De eigen overwegingen en het eventuele advies van bureau BIBOB wordt door het gemeentebestuur betrokken bij de behandeling van de aanvraag. Als de gemeente voornemens is de vergunning te weigeren (of in te trekken), wordt de betrokkene hierover vooraf geïnformeerd. Hij krijgt tevens de gelegenheid zijn zienswijze kenbaar te maken.

Voor algemene informatie over de wet en over het bureau BIBOB kunt u de website van dit bureau raadplegen: http://bibob.justitie.nl.