Gemeente Zeist

16-07-2008: HuisteHeideWest
Laatst gewijzigd: 23 juli 2008

16 juli 2008

Raad kiest voor interactief proces in Huis ter Heide West

De Raad heeft op dinsdag 15 juli 2008 de doelstelling - het creëren van woningbouw in Huis ter Heide West-, de randvoorwaarden en aandachtspunten, de spelregels en het interactieve proces vastgesteld. De Raad heeft aangegeven dat zij behoud van recreatieve voorzieningen voor bewoners van de wijk zo belangrijk vindt dat zij dit punt aan de randvoorwaarden heeft toegevoegd. Daarnaast heeft zij de randvoorwaarde over het aantal woningen aangepast met een richtinggevend aantal van 200 woningen.

Met deze vaststelling door de Raad kan de volgende stap worden gezet in het interactieve proces. Dit betekent dat er door een `kopgroep' een programma van eisen wordt opgesteld dat door het college van burgemeester en wethouders wordt vastgesteld. Dit programma van eisen zal het uitgangspunt vormen voor het ontwerp voor woningbouw op die locatie. Deze kopgroep zal bestaan uit verschillende belanghebbenden. Gedacht wordt aan 3 bewoners, een vertegenwoordiger vanuit milieu, een vertegenwoordiger namens de welzijnpartijen en een onafhankelijk Ruimtelijke ordening-adviseur. De komende periode zal de kopgroep worden geformeerd. Uiteraard wordt aan alle belanghebbenden de kans gegeven om zich aan te melden voor deze groep.

Wat is interactieve planvorming?

Voor de gemeente Zeist is dit project een proefproject (`pilot'). De gemeente wil projecten en andere grote ontwikkelingen (zoals onlangs ook Burgerschap) meer in samenwerking met de samenleving oppakken en uitwerken tot een breed gedragen oplossing. Dat betekent dat maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden in een vroeger stadium dan gebruikelijk, worden betrokken bij het inventariseren van ideeën en het uitwerken van toekomstige plannen. Belanghebbenden beschikken over waardevolle kennis en ideeën die goed kunnen worden ingezet: een win-win situatie. Zo wordt met elkaar naar de meest gewenste oplossing gezocht waar breed draagvlak voor is. De gemeente faciliteert dit proces. Deze verregaande vorm van burgerparticipatie noemt de gemeente `interactieve planvorming'.