Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

5 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200700908/1
datum van uitspraak: woensdag 23 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Tracéwet
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit "Omlegging van de N9 bij Schoorldam en De Stolpen") Uitspraak over de vaststelling door de ministers van Verkeer en Waterstaat en van VROM van het tracébesluit "Omlegging van de N9 bij Schoorldam en De Stolpen". De N9 is een rijksweg tussen Alkmaar en Den Helder. Het tracébesluit voorziet in de aanpassing van rijksweg N9 ter hoogte van Schoorldam en De Stolpen ter verbetering van de verkeersveiligheid van de N9, de leefbaarheid rond de N9 en de bereikbaarheid van de kop van Noord-Holland. Bij de beide kernen Schoorldam en De Stolpen komt een omlegging. Onder meer het college van burgemeester en wethouders van Bergen, de Wijkvereniging Aagtdorp en een aantal inwoners van Schoorl en Schagerbrug hebben beroep ingesteld tegen het tracébesluit. De bezwaarmakers zijn van mening dat het tracébesluit geen oplossing biedt voor het verbeteren van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid. Ook voeren zij aan dat met het besluit de geluidsoverlast zal toenemen en de luchtkwaliteit ter plaatse zal verslechteren. Ten slotte zijn de bezwaarmakers van mening dat de cultuurhistorische, landschappelijke en natuurlijke waarden in het gebied door de wegomlegging worden aangetast. De zaak is op 18 februari en 18 juni van dit jaar op zitting behandeld. De tweede zitting vond plaats omdat de Raad van State de belangenafweging die de minister heeft gemaakt over de bouw van een viaduct bij Schoorldam onduidelijk vond.
2. 200707561/1
datum van uitspraak: woensdag 23 juli 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Eerste aanleg - Subsidieregelingen
inhoudsindicatie:

(Subsidieverzoek Calvijn College voor 'reboundvoorziening') Uitspraak over de afwijzing door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van een verzoek van het Calvijn College uit Goes om subsidie voor een zogenoemde 'reboundvoorziening'. Deze voorziening ziet op de tijdelijke opvang van reformatorische leerlingen in het voortgezet onderwijs die in een crisissituatie zitten. De opvang is erop gericht om de leerlingen weer terug te laten keren naar het reguliere voortgezet onderwijs. Het provinciebestuur heeft het verzoek afgewezen, omdat een aantal samenwerkingsverbanden uit de regio's Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen en Oosterscheldegebied al een gezamenlijke aanvraag hebben gedaan voor de opstart van een 'Zeeuwsbrede' reboundvoorziening. Deze aanvraag is ook al gehonoreerd. Het provinciebestuur heeft het verzoek ook afgewezen, omdat de voorziening van de school niet algemeen toegankelijk is. Volgens het Calvijn College had het provinciebestuur meer oog moeten hebben voor de levensbeschouwelijke grondslag van zijn aanvraag. De zaak is op 23 juni van dit jaar op zitting behandeld.
3. 200707586/1
datum van uitspraak: woensdag 23 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 3 - Eerste aanleg - Onderwijszaken
inhoudsindicatie:

(Weigering accreditatie hbo-opleiding Dutch Delta University in Deventer) Uitspraak over het besluit van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) om geen accreditatie te verlenen aan de hbo-bacheloropleiding Internationale Bedrijfskunde van de Dutch Delta University of professional education uit Deventer. Accreditatie is het verlenen van een 'keurmerk' dat aangeeft dat een opleiding aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Onder meer op basis van een negatief advies van de verificatiecommissie heeft de NVAO de accreditatie niet verleend. In de verificatiecommissie zitten onafhankelijke deskundigen die de kwaliteit van een opleiding beoordelen. De commissie heeft het rapport van een visiterende en beoordelende instantie beoordeeld dat bij de aanvraag van de Dutch Delta University zat. Dit heeft zij op verzoek van de NVAO gedaan, omdat de NVAO twijfelde over een aantal conclusies in het rapport. De verificatiecommissie vindt dat de opleiding niet binnen het Europese en Nederlandse kader van opleidingen past. Verder vindt de commissie de opleiding te eenzijdig. De Dutch Delta University is het niet eens met het advies van de commissie en heeft daarom beroep ingesteld tegen het besluit van de NVAO. Zij vindt dat de opleiding met name bedoeld is voor buitenlandse studenten en dat het niet noodzakelijk is dat de opleiding past binnen het Europese en Nederlandse kader van opleidingen. De zaak is op 22 april van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200708401/1
datum van uitspraak: woensdag 23 juli 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering maatregelen te treffen tegen parkeeroverlast bij Hunebedcentrum) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het parkeren op het terrein van het Hunebedcentrum in Borger. De Stichting Leefbaar Noord-Oost Borger had om de maatregelen verzocht, omdat volgens haar meer auto's op het parkeerterrein aan de Hunebedstraat parkeren dan volgens het bestemmingsplan is toegestaan. De rechtbank in Assen heeft haar beroep tegen de weigering gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is het Hunebedcentrum in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 26 juni van dit jaar op zitting behandeld.
5. 200708748/1
datum van uitspraak: woensdag 23 juli 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Flora- en Faunawet
inhoudsindicatie:

(Ontheffing Flora- en Faunawet voor aanleg Westelijke Randweg Beverwijk N197) Uitspraak over de ontheffing die de minister van LNV op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend voor het tracé "Westelijke Randweg Beverwijk N197" dat in de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk wordt aangelegd. De Vereniging Westerhout Blijft maakt bezwaar tegen de ontheffing. Volgens haar is de aanleg van de randweg niet nodig en hadden er alternatieve routes moeten worden onderzocht. Verder is zij bang dat de zandhagedis wordt verstoord door de werkzaamheden aan de randweg. Ook vreest zij dat het aantal zandhagedissen in het gebied afneemt door de werkzaamheden. De zandhagedis is een beschermde diersoort en komt voor in het gebied van het tracé. In de Flora- en Faunawet staat dat het niet is toegestaan om de nesten van beschermde diersoorten te verstoren of te beschadigen zonder daarvoor een ontheffing te hebben. Daarom had de ontheffing volgens de vereniging niet mogen worden verleend. Een eerder beroep van de vereniging tegen het besluit is door de rechtbank in Haarlem ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak heeft de vereniging hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 30 juni van dit jaar op zitting behandeld. pagina: 1