Gemeente Anna Paulowna


Open brief van burgemeester A.J. Pennink aan de inwoners van Anna Paulowna

Aan de kermisgangers van de Polderse Kermis 2008

Anna Paulowna, 23 juli 2008

Beste kermisgangers,

De kermis als jaarlijks terugkerend feest van de Polder, wie kan daar tegen zijn? Niemand, zou je zo denken en al helemaal de gemeente niet, want die is er tenslotte voor haar inwoners! Helaas, dit is een iets te mooie voorstelling van zaken. De Polderse kermis heeft al sinds vele jaren een beruchte naam binnen onze regio en ik moet constateren dat de editie van 2007 daarop geen uitzondering vormde. Voor een aantal inwoners vormde deze kermis ongetwijfeld een nieuw hoogtepunt, voor velen was het echter de denkbeeldige druppel die de emmer deed overlopen.

De kermis in 2007

Omdat ik aan het sterfbed van mijn vader zat, heb ik alle verhalen over de Polderse kermis 2007 van horen zeggen. Ook zijn er brieven over dit onderwerp aan het college en de gemeenteraad gestuurd die mijn beeld compleet maken. Ik schets het graag voor u.

Enkelen - niet alleen jeugdigen - gaan zich te buiten tijdens drie dagen kermis onder het motto tijdens de Polderse kermis moet alles kunnen!.

Dit begint met overmatige alcoholconsumptie, leidend tot aanzienlijke overlast en uitmondend in vernielingen en vandalisme. Met als triest dieptepunt het ontvreemden van 23 putdeksels. Gelukkig zijn er geen kermisgangers of andere toevallige voorbijgangers in het riool gevallen, maar anders waren de gevolgen niet te overzien geweest en hadden ongetwijfeld velen op de stoep van het gemeentehuis gestaan om te vragen hoe zoiets kan in Anna Paulowna! Uit de evaluatie van de politie Noord-Holland Noord blijkt verder dat er tijdens de kermis in 2007 ongeregeldheden waren die voor zodanige problemen zorgden waardoor de veiligheid van politie- en ambulancepersoneel ernstig in het geding was gekomen.

Naar mijn mening is dit geen beeld om trots op te zijn. Vooral ook omdat de spreekwoordelijke gemeenschapszin in de Polder blijkbaar tijdens de kermis vrijaf neemt. Want hoewel iedereen de raddraaiers kent, zowel de jeugdige branieschopper als de gerespecteerde middenstander, worden zij niet op hun gedrag aangesproken. Wel spreken we er allen schande van, maar aangifte doen bij de politie?­

Je verraadt je vrienden of collegae toch niet! Nee, dat is toch echt een taak van de gemeente en meer in het bijzonder de burgemeester; zo stralen vele inwoners in de Polder uit. En op mijn beurt moet ik helaas constateren dat ik zonder aangiften geen enkel aanknopingspunt heb voor welk gesprek dan ook.

De kermis in 2008

Zoals eerder gezegd ben ik niet tegen de kermis, maar zijn de kermisgangers van het afgelopen jaar een grens gepasseerd. Het ingrijpen van de gemeente is er op gericht de grens van het toelaatbare weer duidelijk aan te geven. Ik ben mij er van bewust dat verandering van gedrag niet van de ene op de andere dag gaat, maar het gaat zeker niet zonder een begin van de gewenste gedragsverandering te markeren. De Polderse kermis 2008 gaat als het aan mij ligt die betekenis krijgen. Het belangrijkste is dat u verantwoordelijkheid neemt voor uw eigen gedrag en elkaar aanspreekt, zodat daardoor de situatie beheersbaar en de overlast beperkt blijft. En zo hoort het ook in een gemeenschap die zich laat voorstaan op de hechte onderlinge band én gemeenschapszin. Het woord, maar vooral de daden zijn nu aan u als Polderse kermisgangers 2008, zodat iedereen na afloop volmondig zegt: de Polderse kermis echt een feest, wie kan hier nu tegen zijn?

Met vriendelijke groet, ook namens Anna,

Arnoud-Jan Pennink

(burgemeester)