Ingezonden persbericht

woensdag 23 juli 2008

PVV-Kamerleden lekten informatie over Fitna

Amsterdam, 23 juli 2008 - Drie Kamerleden van Geert Wilders' PVV zijn begin maart stiekem naar Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra gestapt met informatie over de inhoud van Fitna, de koranfilm van hun politiek leider Geert Wilders. Wilders was daarvan niet op de hoogte.

Dit blijkt uit een reconstructie die het weekblad Elsevier deze week publiceert. Elsevier baseert zich op een bron dichtbij de top van de veiligheidsdiensten.

Volgens de zegsman kwamen de drie PVV'ers onafhankelijk van elkaar met de melding dat de inhoud van Fitna explosief zou worden: 'De omstreden spotprent van Mohammed zal worden getoond, waarbij de profeet een tulband draagt met een brandend lontje. Wilders wil laten zien dat de tulband ontploft en de profeet vernietigd wordt door zijn tulbandbom. Verder wil hij de Koran in stukken scheuren en in de open haard verbranden.'

Eerder, op 4 maart, hadden Joustra en Nationaal Coördinator Bewaken en Beveiligen, Arjen Jonge Vos, onder leiding van Wilders met de PVV-fractie gesproken over de volgens hen zeer ernstige risico's voor de fractieleden en hun familie.

De drie PVV-Kamerleden werden kennelijk zo ongerust dat zij Joustra naderhand vroegen om bescherming. Om hun verzoek kracht bij te zetten, verklapten zij dat Fitna enkele voor moslims zeer kwetsende scenes zou bevatten.

De film zou spoedig daarna via internet worden uitgebracht.

De inlichtingen van de drie Kamerleden werden vastgelegd in een document dat alleen in uiterst kleine kring bekend is. Ter bevestiging hiervan kreeg Elsevier toegang tot een in iets ruimere kring verspreid document met een chronologie van de crisis.

Daarin wordt het overlopen van de drie PVV'ers naar de inlichtingendiensten als volgt bevestigd: 'Een drietal leden van de PVV-fractie meldt zich bij de NCTb.' De bron wil de namen van de drie PVV'ers niet noemen.

In een reactie zegt Geert Wilders dat hij er niets van weet, maar dat hij graag wil weten om welke fractieleden het zou gaan.

> Lees ook het artikel op elsevier.nl http://vedm.net/click2?l=Llmfa&m=NPyW&s=Qk6MVa

----------
© 2008 Reed Business bv. Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande toestemming van Elsevier, door Elsevier gepubliceerde artikelen, onderzoeken of gedeelten daarvan over te nemen, te (doen) publiceren of anderzins openbaar te maken of te verveelvoudigen. Op onze aanbiedingen en overeenkomsten zijn van toepassing onze algemene voorwaarden, welke zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam.
Gebruiksvoorwaarden | http://vedm.net/click2?l=D9mfa&m=NPyW&s=Qk6MVa