Gemeente Vlaardingen


Actieplan Wonen in Westwijk en Holy

23 juli 2008

Op 1 en 8 juli organiseerden we, samen met woningcorporaties Waterweg Wonen en Samenwerking, twee drukbezochte wijkbijeenkomsten over het Actieplan Wonen. Met presentaties van wethouder Hans Versluijs en enkele medewerkers van de gemeente, maar ook met aandacht voor vragen vanuit de wijken.

Verschillende onderwerpen passeerden de revue, maar zowel in de Westwijk als in Holy kwamen dezelfde onderwerpen naar voren: of iedereen die dat wil, ook weer terug kan naar de wijk en wat de inbreng is van de klankbordgroepen.

Herhuisvesting
Vlaardingers die moeten verhuizen als in het kader van het Actieplan Wonen hun woning gesloopt wordt, krijgen garantie op herhuisvesting. Huishoudens die vijf jaar of langer in de wijk wonen, krijgen voorrang voor herhuisvesting in de wijk. Hierbij geldt een puntensysteem: wie het langst in de wijk woont, krijgt de meeste punten en komt dan als eerste in aanmerking om terug te keren. Als herhuisvesting in dezelfde wijk onverhoopt niet lukt, krijgen huishoudens die langer dan vijf jaar in de wijk wonen voorrang bij herhuisvesting in overige Vlaardingse wijken.

Klankbordgroepen
De uitgangspunten van het Actieplan Wonen worden vertaald naar gebiedsvisies voor de diverse Vlaardingse wijken. De gebiedsvisies moeten begin 2009 af zijn. Gemeente en woningcorporaties maken eerst afspraken over de algemene kaders voor woningbouw en woonomgeving (deze zomer). De gebiedsvisie zal in elke wijk in samenwerking met nog te vormen klankbordgroepen worden geformuleerd. De bijdrage van de klankbordgroepen is een advies aan de gemeente; de gemeente verplicht zich hiermee serieus om te gaan. Later komen ook bewonerscommissies en andere groepen op buurtniveau in beeld. Er zal dan op buurtniveau of misschien zelfs op complexniveau worden nagedacht over concrete plannen.

Bij beide bijeenkomsten hebben zich ongeveer 15 betrokken mensen opgegeven voor de klankbordgroep van hun wijk. Om te zorgen voor voldoende spreiding over buurten en soorten belanghebbenden, kunnen gemeente en corporaties nog aanvullend mensen uitnodigen. Over de definitieve samenstelling van de klankbordgroepen leest u na de zomer meer.