Gemeente Leeuwarden

Bridges Bridges

Internationaal kunstcongres Bridges in Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (09-07-2008) Van 24 tot en met 29 juli 2008 staat Leeuwarden in het teken van het Internationale Congres Bridges. Bridges is een toonaangevend internationaal congres dat zich begeeft op het grensvlak tussen wetenschap, kunst, wiskunde, architectuur en muziek. Ruim tweehonderd congresgangers uit 25 verschillende landen komen naar Leeuwarden om deel te nemen aan een breed programma over `mathematical connections in art, music, architecture and science'. Het project vindt dit jaar voor het eerst in Nederland plaats.

Leeuwarden nam daarbij het stokje over van het Spaanse San Sebastian. Hier vond in 2007 het congres plaats. Speciale aandacht krijgen dit jaar de wereldberoemde Leeuwarders: graficus Maurits Cornelis Escher en renaissancekunstenaar Hans Vredeman de Vries. Van laatstgenoemde zijn exposities ingericht in het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar. Tijdens het congres zijn er allerlei culturele activiteiten, tentoonstellingen en excursies voor bezoekers. Op diverse plaatsen in de provincie zijn in kerken exposities van kunstenaars als: Gerard Caris, Yvonne Kracht, Istvan Orosz, Oscar Reutersvärd, Rinus Roelofs, Koos Verhoeff, Ulrich Mikloweit en Elvira Wersche.

Daarnaast heeft de Provincie Fryslân een prijsvraag uitgeschreven waarbij op de grenzen met Fryslân een poort (landmark) moet verschijnen die de toegang naar Fryslân markeert. Ongeveer 350 kunstenaars hebben zich ingeschreven voor deze prijsvraag. De resultaten van deze ontwerpwedstrijd zijn ook te bezichtigen tijdens de manifestatie.

Tijdens de afsluiting van Bridges op 29 juli zijn er festiviteiten voor jong en oud in de Leeuwarder binnenstad. Internationale kunstenaars tonen hun werk en maken contact met het publiek. Er zijn diverse workshops voor volwassenen en kinderen. De Oldehove en het Stadhuis zijn die dag open voor het publiek. Bridges vindt plaats met steun van onder andere de gemeente Leeuwarden en de Provincie Fryslân.