Ingezonden persbericht

Gemeente Utrecht: schriftelijke vragen dhr. Oldenborg over Meernbrug

Geacht College,

Het is nu bijna twee jaar geleden dat er een noodlottig ongeval plaatsvond met een werftrap aan de Oudegracht. Een ongeval waarbij op een hele trieste manier duidelijk werd hoe belangrijk het onderhoud en de veiligheid van de openbare ruimte en de daarin geplaatste objecten is. Het is nog maar ruim twee weken geleden dat wij in de commissie Verkeer en beheer spraken over het belang van goede alternatieven voor fietsers en voetgangers tijdens alle ingrijpende werkzaamheden aan de infrastructuur van onze mooie stad. Het College, bij monde van de wethouder De Weger, onderschreef alle kritiek die vanuit de commissie geuit werd op de vaak slechte aanpak van vele werken waardoor de overlast vaak groter is, dan nodig zou zijn. Het College beloofde beterschap, overigens niet voor de eerste keer. Helaas toont de schandalige wijze waarop wordt omgegaan met de belangen van fietsers en voetgangers in De Meern dat dit College niet verder komt dan loze beloftes aan de raad. De voorziening voor fietsers en voetgangers om in De Meern het water van de Leidsche Rijn over te steken, zou iedere rechtgeaarde bestuurder het schaamrood op de kaken moeten brengen. Vandaar de volgende vragen:

1. Is het College met de fractie van Leefbaar Utrecht van mening dat enig nadenken alvorens te beginnen met de werkzaamheden aan de Meernbrug had kunnen en moeten leiden tot een fatsoenlijke alternatieve voorziening voor fietsers en voetgangers, waarbij met name ook rekening wordt gehouden met medeburgers die door een lichamelijke beperking hulpmiddelen nodig hebben zoals een rolstoel of een rollator?
2. Is het College met de fractie van Leefbaar Utrecht van mening dat de voetbrug in zijn huidige vorm niet kan worden beschouwd als een fatsoenlijke alternatieve voorziening voor voetgangers en fietsers?
3. Is het College met de fractie van Leefbaar Utrecht van mening dat de wijze waarop deze brug is aangelegd, gebruik makend van een losse stapel stenen platen, volstrekt onacceptabel is?
4. Is het College met de fractie van Leefbaar Utrecht van mening dat opnieuw het vertrouwen van de bewoners van De Meern in het stadsbestuur ernstig is geschaad?
5. Wat gaat het College doen om deze krankzinnige situatie zo snel mogelijk adequaat op te lossen, of is zelfs het oplossen van dit soort simpele problemen voor dit College een brug te ver?