Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen gaat registratie gegevens verbeteren

Sittard-Geleen, 24 juli 2008 - Sittard-Geleen gaat alle gegevens van inwoneers in één centraal systeem onderbrengen. Deze zogenaamde Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) voldoet meteen aan de nieuwe eisen van het ministerie van VROM over adresbestanden, die op 1 juli volgend jaar ingaan.

Zodra het nieuwe BAG-systeem klaar is, kan de elektronische dienstverlening van de gemeente flink worden uitgebreid. Dan kunnen inwoners als het ware met een druk op de knop alle voor hen relevante gegevens opvragen of bestellen. ,,Dan kunnen we een flinke stap vooruit maken met de zogenaamde elektronische dienstverlening,' zegt wethouder Ingrid Widdershoven.

Nu werkt de gemeente Sittard-Geleen nog met verschillende administratieve systemen en kaartenbestanden. Denk bijvoorbeeld aan de gemeentelijke basisadministratie (bevolkingszaken), het belasting- en afvalheffingensysteem of het bestand met kadastrale gegevens. Het college van B&W is nu akkoord gegaan met het vormen van één nieuw bestand, waarin alle wettelijk verplichte of voor de gemeente relevante gegevens zijn opgenomen.

Met het opzetten van het nieuwe BAG-systeem is een bedrag van ruim een half miljoen euro gemoeid. Daar staat tegenover dat de verwachting is dat de inkomsten van de gemeente zullen toenemen. Want door het nieuwe systeem zal bijvoorbeeld duidelijk worden wie nu nog geen afvalstoffenheffing of rioolbelasting betaalt.

Het BAG voldoet aan de eisen die het ministerie van VROM stelt aan gemeentelijke gegevensbestanden die voor externe relaties (zoals bijvoorbeeld andere overheidsinstanties) beschikbaar moeten zijn. Dit is belangrijk, want als de gemeente de externe relaties verkeerde gegevens levert, kan de gemeente daarvoor aansprakelijk worden gesteld.