Raad van State


donderdag 24 juli 2008
Zitting over de vrijstelling die het college van gedeputeerde staten van Rotterdam heeft verleend voor horecagelegenheid "Metamorphose" aan de Pannekoekstraat in Rotterdam. De vrijstelling maakt mogelijk dat het gebruik van het pand wordt gewijzigd van een winkel in een restaurant. De zitting gaat ook over de weigering door het college om bestuurlijke maatregelen te nemen tegen Metamorphose. Een omwonende had om die maatregelen verzocht. Hij vindt dat het gebruik van het pand als restaurant in strijd is met het bestemmingsplan. Zowel tegen de weigering om maatregelen te treffen als tegen de vrijstelling komt de omwonende in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is door de rechtbank in Rotterdam ongegrond verklaard. (zaaknummer 200709048/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam heeft verleend voor tien appartementen en drie commerciële ruimten aan de Brouwerij in Chaam. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de komst van het gebouw. Zij vinden onder meer dat het gebouw niet in de omgeving past. Door de rechtbank in Breda zijn zij deels in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank heeft het college de bouwvergunning ten onrechte aan het oude bestemmingsplan getoetst, terwijl een nieuw bestemmingsplan al in werking was getreden. Tegen deze uitspraak komt het college in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200708054/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan Essent Energie Produktie B.V. voor de Clauscentrale aan de Voorstraat in Maasbracht. Het gaat om een elektriciteitscentrale waar aardgas, bio-olie en zware stookolie worden verbrand. De vergunning maakt voor de centrale een uitbreiding van de productie mogelijk. De Stichting Natuur en Milieu is het niet eens met de uitbreiding en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt onder meer dat te weinig rekening is gehouden met de uitstoot van gevaarlijke stoffen als zwaveloxide. Ook is zij bang voor een toename van geluidsoverlast. De zitting gaat ook over de vergunning die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren heeft verleend aan Essent voor het lozen van afvalwater op de rivier de Maas. Het gaat om afvalwater dat afkomstig is van de Clauscentrale. Ook tegen deze vergunning komt onder meer de stichting in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200707487/1 en 200706183/1)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Vught heeft verleend voor 34 woningen met garage aan de Taalstraat in Vught. Meerdere omwonenden zijn tegen de komst van de nieuwe woningen. Hun beroep is door de rechtbank in Den Bosch gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak zijn het college en de Stichting Charlotte Elisabeth van Beuningen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt de stichting de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200803862/2) Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leudal heeft verleend voor 32 appartementen en twee commerciële ruimten aan het Raadhuisplein/Kerkpad in Horn. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de vergunning en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor de aantasting van hun privacy door de komst van het drie verdieping hoge gebouw. Verder zijn zij bang voor onveilige situaties door de toename van verkeer en vrezen zij voor parkeerproblemen. In een eerder beroep zijn de omwonenden door de rechtbank in Roermond in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200709049/1)