Option N.V.


OPTION RAPPORTEERT RESULTATEN VAN HET
TWEEDE KWARTAAL EN HET EERSTE
HALFJAAR 2008

Leuven, België ­ 24 juli 2008 - Option N.V. (EURONEXT Brussel: OPTI; OTC: OPNVY), de specialist op het vlak van draadloze communicatie, heeft vandaag haar resultaten bekendgemaakt voor het tweede kwartaal en het eerste halfjaar van 2008, eindigend op 30 juni. De resultaten zijn uitgedrukt in euro en werden opgesteld in overeenstemming met de opname- en waarderingsgrondslagen van IFRS zoals aanvaard binnen de Europese Unie. De boekhoudprincipes en waarderingsregels die in de onderstaande financiële rapportering worden gevolgd, zijn dezelfde als deze in de meest recente jaarrekening. De onderneming zal zijn IAS 34 financiële staten bekendmaken voor het einde van augustus.

Financiële kerncijfers voor het tweede kwartaal van 2008


· De opbrengsten voor het tweede kwartaal van 2008 bedroegen 60,8 miljoen EURO in vergelijking met 82,1 miljoen EURO tijdens het tweede kwartaal van 2007.


· De brutowinstmarge van het tweede kwartaal van 2008 bedroeg 24,7% ten opzichte van de opbrengsten in vergelijking met een brutowinstmarge van 33,6% in het tweede kwartaal van 2007. De brutomarge bedroeg 29.2% mits uitsluiting van een provisie aangelegd tegenover voorraden van 2,7 miljoen EURO, in eerste instantie het gevolg van een beduidend hoger dan verwachtte verschuiving van datakaarten naar draadlozeUSB-producten gedurende het kwartaal.


· De EBIT voor het tweede kwartaal van 2008 bedroeg -6,6 miljoen EURO of -10,9% ten opzichte van de opbrengsten, dit in vergelijking met een EBIT van 8,9 miljoen EURO in het tweede kwartaal van 2007 of 10,8% ten opzichte van de opbrengsten.


· Het nettoresultaat voor het tweede kwartaal van 2008 bedroeg -5,6 miljoen EURO of -0,14 EURO per gewoon aandeel. Dit in vergelijking met een nettoresultaat van 6,3 miljoen EURO in het tweede kwartaal van 2007 of 0,15 EURO per gewoon aandeel. Het nettoresultaat van het tweede kwartaal van 2008 werd positief beïnvloed met 2,6 miljoen EURO aan belastingen.


· De balans van de onderneming bleef sterk met 31 miljoen EURO aan liquide middelen en een verlaagde voorraadpositie van 32,1 miljoen EURO. Het aantal dagen klantenkrediet, exclusief vorderingen op onderaannemers, bedroeg gemiddeld 68.

Financiële kerncijfers voor het eerste halfjaar van 2008


· De opbrengsten voor het eerste halfjaar van 2008 bedroegen 137,6 miljoen EURO, een daling van 9,0% in vergelijking met 151,2 miljoen EURO in 2007.


· De brutowinst tijdens van het eerste semester van 2008 bedroeg 41,6 miljoen EURO, een daling van 18,1% ten opzicht van de 50,8 tijdens de overenkomstig periode in 2007. De brutowinstmarge tijdens het eerste halfjaar van 2008 bedroeg 30,3% in vergelijking met een brutowinstmarge van 33,6% in 2007.


· De EBIT daalde tot -3,5 miljoen EURO of -2,6% ten opzichte van de opbrengsten tijdens het eerste halfjaar van 2008 in vergelijking met 17,2 miljoen EURO in 2007.


---


· Het nettoresultaat daalde tot -2,8 miljoen EURO of -0,07 EURO per gewoon aandeel. Dit in vergelijking met een nettoresultaat van 14,4 miljoen EURO in 2007. Het nettoresultaat van het eerste halfjaar van 2008 werd positief beïnvloed door 2,7 miljoen EURO aan belastingen.

Bijkomende financiële kerncijfers


· De bedrijfskosten van de onderneming zijn gedaald met 11% ten opzichte van deze van het vierde kwartaal van 2007 (met uitsluiting van de toenmalige niet recurrente kosten) komende van 24,2 miljoen EURO tot 21,6 miljoen EUR voor het huidige kwartaal wat de aanhoudende focus op kostenreductie en procesoptimalisatie reflecteert.


· Tijdens het kwartaal heeft Option meer producten verkocht dan in elk voorgaand kwartaal uit haar geschiedenis. De USB-producten vertegenwoordigden 77% van de volumeverkopen en 69% van de opbrengsten. Dit in vergelijking met respectievelijk 56% en 49% tijdens het eerste kwartaal van 2008.


· Tijdens het kwartaal verkreeg de onderneming een kredietfaciliteit van 10 miljoen EURO. Deze kredietfaciliteit, in combinatie met de reeds comfortabele kaspositie verschaft de onderneming een bijkomende financiële flexibiliteit.

GECONSOLIDEERDE RESULTATEN

Cijfers over de periode eindigend op 30
juni.
In miljoen euro (behalve cijfers met
betrekking tot de aandelen) Q2 2008 Q2 2007 YTD 2008 YTD 2007

Opbrengsten 60.8 82.1 137.6 151.2 Brutowinst 15.0 27.6 41.6 50.8

Bedrijfskosten 21.6 18.7 45.1 33.6 Bedrijfsresultaat (EBIT) (6.6) 8.9 (3.5) 17.1 Nettowinst (5.6) 6.3 (2.8) 14.4

Gewogen gemiddeld aantal gewone 41 249 296 41 249 296 41 249 296 41 249 296 aandelen

Herziene winst per aandeel (euro) (0.14) 0.15 (0.07) 0.35


---

Niet-financiële hoogtepunten van het tweede kwartaal:


· Pioneer selecteert de iCON 225 draadloze USB modem om breedband connectiviteit toe te voegen aan haar laatste auto-navigatiesysteem voor de Japanse markt.


· Op 5 juni 2008 kondigde Option de GlobeTrotter Connect voor Linux aan, een software voor connection management voor mobiele internettoestellen (Mobile Internet Devices of MID's) op basis van de Intel® Centrino® AtomTM processortechnologie.


· Een belangrijk contract met een producent van mobiele internettoestellen (MID's) zit op schema om aangekondigd te worden in het derde kwartaal. Dit bevestigt de waarde van de investeringen die Option in deze markt aan het doen is.


· Option heeft haar personeelsbestand dat verantwoordelijk is om omzet te genereren, uitgebreid met een nieuwe Vice President Noord-Amerika en extra mankracht, een ruimere aanwezigheid in Australië en Zuid-Azië, en tot slot een nieuwe Vice President Distributie, waardoor er toegang verkregen kan worden tot talrijke nieuwe en groeiende markten via distributiepartners en niet via eigen personeel.


· In juni heeft de raad van bestuur beslist tot het bijeenroepen van een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders op 29 juli 2008 (en 26 augustus 2008, indien het wettelijk aanwezigheidsquorum niet bereikt zou zijn op 29 juli 2008) om zich uit te spreken over een aantal statutenwijzigingen, waaronder (1) het voorstel om het bestaande warrantenplan "U" integraal te vervangen door een nieuw warrantenplan "V" met de uitgifte van maximaal 2.500.000 warrants ten voordele van bestuurders, werknemers en zelfstandige medewerkers van de Vennootschap en de groep, (2) enkele statutenwijzigingen waaronder een wijziging van de datum van de jaarvergadering, evenals (3) over de bezoldiging en het ontslag/de benoeming van bestuurders.


· Option heeft twee nieuwe bestuurders genomineerd: Olivier Lefebvre en Patrick De Smedt. Dhr. Lefebvre was tot voor kort lid van het managementcomité van NYSE Euronext Inc., lid van het managementcomité van Euronext N.V. en CEO van de Beurs van Brussel. Daarvoor was hij adviseur en kabinetschef van de Belgische minister van Financiën. In die functie was hij onder meer nauw betrokken bij de hervorming van de Belgische financiële markten. Dhr. De Smedt was meer dan 23 jaar actief bij Microsoft en was tevens voorzitter van Microsoft EMEA, dit sinds 2003. Over hun uiteindelijke benoeming wordt gestemd tijdens de Buitengewone Algemene Aandeelhoudersvergadering van 29 juli 2008. Beide heren zullen optreden als onafhankelijke bestuurders. De Raad van Bestuur breidt daarmee uit tot acht leden.

Commentaren op de resultaten

In een commentaar op de resultaten zei Jan Callewaert, CEO Option:

"De markt voor draadloze breedbandtoestellen blijft aan een bijzonder hoog tempo verder evolueren.

Draadloze USB-modems waren al goed voor meer dan drie kwart van onze geleverde producten in het tweede kwartaal ­ een mijlpaal waarvan we hadden gedacht dat we deze pas tegen het einde van het jaar zouden bereiken. Het succes van onze iCON 225 draadloze USB-modem vormde de basis voor het hoogste aantal productleveringen op kwartaalbasis dat Option ooit realiseerde.

Verder hebben we vastgesteld dat de vraag voor inbouwmodules met meer dan 30 procent is toegenomen nu laptopfabrikanten een steeds groter deel van hun producten uitrusten met de mogelijkheid van draadloze breedbandconnectiviteit.

De operatoren hebben ten volle weten te profiteren van een sterk competitieve leveranciersomgeving en de marges zijn in heel de sector uitgehold. De prijzen van draadloze breedbandtoestellen hebben van kwartaal tot kwartaal prijsdalingen ondergaan die zich in andere productcategorieën van consumentenelektronica slechts van jaar tot jaar voordoen. We verwachten dat de balans tussen operatoren en leveranciers in de nabije toekomst zal verbeteren.


---

Tegen deze achtergrond blijven we met een aanhoudende intensiteit onze kostenstructuur, onze supply chain en onze operaties verder onder de loep nemen, om zo de efficiëntie te bereiken die nodig is om te slagen in een hoogvolume consumentenmarkt. Terwijl dit proces nog lopende is, lagen onze bedrijfskosten al 11 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2007.

De uitdagingen blijven, maar we behouden ons vertrouwen in de opportuniteiten voor draadloze breedbandconnectiviteit. Want als bron van zowel bijkomende abonnementen als nieuwe inkomsten, blijft dit een topprioriteit voor de mobiele telecomoperatoren wereldwijd. Ingebouwde breedbandconnectiviteit wordt een essentiële uitrusting voor laptopproducenten terwijl de OEM's van consumentenelektronica inbouwmodules inzetten voor een volledig nieuwe categorie van mobiele internettoestellen (MID's) voor de consumentenmarkt. Option engageerde zich al snel voor de inbouwmodules voor deze toestellen en zal in het vierde kwartaal de vruchten van deze investering plukken.

We blijven ondertussen onze organisatie verder op punt stellen en we onderzoeken nieuwe distributiemogelijkheden om zo onze marktbenadering te verruimen en onze volumeleveringen en opbrengsten te verhogen.

Daarnaast kijken we er al naar uit om de inzichten en ervaring binnen ons bedrijf te vergroten met het voorstel om twee nieuwe onafhankelijke bestuurders te verkiezen op de volgende aandeelhoudersvergadering."


---


- OPTION N.V. -

GECONSOLIDEERDE FINANCIËLE STATEN OPGESTELD IN OVEREENSTEMMING MET DE OPNAME- EN WAARDERINGSGRONDSLAGEN VAN IFRS.
GECONSOLIDEERDE RESULTATENREKENING
Cijfers over de periode 3 en 6 maanden, eindigend op 30 juni 30 juni 30 juni Duizend euro (behalve cijfers met betrekking tot de aandelen) Q2/2008 Q2/2007 2008 2007

Opbrengsten.......................................................................... 60 811 82 109 137 600 151 211 Kostprijs verkochte goederen.................................................. (45 789) (54 504) (95 971) (100 383) Brutowinst 15 022 27 605 41 629 50 828

Brutowinst/Totale opbrengsten % ........................................... 24.7% 33.6% 30.3% 33.6%

Onderzoek- en ontwikkelingskosten........................................ (7 301) (6 660) (15 543) (11 782) Verkoop, marketing en royalty's kosten .................................. (9 591) (8 056) (19 810) (14 077) Algemene en administratiekosten........................................... (4 750) (4 027) (9 790) (7 780) Totale bedrijfskosten (21 643) (18 743) (45 143) (33 639)

Bedrijfsresultaat (EBIT) (6 621) 8 863 (3 514) 17 189 EBIT/Totale opbrengsten %.................................................... (10.9%) 10.8% (2.6%) 11.4%

Afschrijvingen en waardeverminderingen ............................... 4 910 4 209 9 682 7 249

EBITDA (1 711) 13 071 6 168 24 438 EBITDA/Totale opbrengsten %............................................... (2.8%) 15.9% 4.5% 16.2%

Wisselkoerswinsten/(verliezen)............................................... (1 914) 57 (264) 199 Intrestopbrengsten/(kosten) en overige financiële 247 (2) (1 793) (2) opbrengsten/(kosten).............................................................. Financieel resultaat (1 667) 55 (2 058) 197

Winst vóór belastingen
(8 288) 8 918 (5 572) 17 386

Belastingen............................................................................. 2 639 (2 595) 2 726 (2 921)

Nettowinst (5 649) 6 323 (2 846) 14 465

Gewogen gemiddeld aantal gewone aandelen ...................... 41 249 296 41 249 296 41 249 296 41 249 296 Verwaterd gewogen gemiddeld aantal aandelen ................... 41 249 296 41 249 296 41 249 296 41 249 296

Winst per aandeel vóór verwatering (euro)............................. (0.14) 0.15 (0.07) 0.35 Winst per aandeel na verwatering (euro)................................ (0.14) 0.15 (0.07) 0.35


---


- OPTION N.V. -

GECONSOLIDEERDE BALANS OPGESTELD IN OVEREENSTEMMING MET DE OPNAME- EN WAARDERINGSGRONDSLAGEN VAN IFRS.
Per 30 juni 31 december In duizend EUR 2008 2007

Activa
Vlottende activa
Liquide middelen................................................................................................... 31 059 36 299 Handels-en overige vorderingen........................................................................... 67 517 55 464 Belastingvorderingen ............................................................................................ 415 2 958 Voorraden............................................................................................................. 32 194 39 251 131 185 133 972

Niet-vlottende activa
Materiële vaste activa ........................................................................................... 18 593 20 139 Immateriële vaste activa ....................................................................................... 25 131 20 462 Uitgestelde belastingvorderingen.......................................................................... 13 260 11 333 Overige vorderingen.............................................................................................. 312 82 57 298 52 016

Totaal activa 188 483 185 988

Passiva (eigen en vreemd vermogen)
Schulden op ten hoogste één jaar
Handels- en overige schulden............................................................................... 69 096 59 505 Te betalen belastingen.......................................................................................... 481 1 573 Lange termijn schulden die binnen één jaar vervallen .......................................... 69 75 Voorzieningen....................................................................................................... 2 881 5 976 75 527 67 129 Schulden op meer dan één jaar
Handels- en overige schulden............................................................................... - - Schulden op meer dan één jaar............................................................................ 74 74 Uitgestelde belastingverplichtingen....................................................................... 665 691 739 765

Eigen vermogen
Geplaatst kapitaal ................................................................................................. 6 116 6 116 Uitgiftepremies...................................................................................................... 43 865 43 865 Reserves............................................................................................................... 332 363 Overgedragen resultaat ........................................................................................ 64 904 67 750 Eigen vermogen.................................................................................................. 115 217 118 094

Totaal schulden en eigen vermogen................................................................. 188 483 185 988


---


- OPTION N.V. -

OVERZICHT VAN DE GECONSOLIDEERDE KASSTROOM OPGESTELD IN OVEREENSTEMMING MET DE DE OPNAME- EN WAARDERINGSGRONDSLAGEN VAN IFRS. Per 30 juni 30 juni In duizend EUR 2008 2007

BEDRIJFSACTIVITEITEN
Nettowinst (A) .......................................................................................................... (2 848) 14 465

Afschrijvingen en waardeverminderingen ................................................................ 9 682 7 249 Waardeverminderingen van voorraden.................................................................... 4 619 246 Niet-gerealiseerde wisselkoers verliezen/(winsten).................................................. 72 473 Interest opbrengsten................................................................................................ (434) (534) Interest kosten.......................................................................................................... 68 60 Belastingen (betaald) / ontvangen............................................................................ (2 726) 2 921 Totaal (B) 11 281 10 415

Bedrijfskasstroom vóór wijziging in bedrijfskapitaal (C)=(A)+(B) 8 433 24 880 Afname/(toename) van handels- en overige vorderingen ........................................ (28 889) (16 599) Afname/(toename) van voorraden............................................................................ 14 947 (36) Toename/(afname) van handels- en overige schulden............................................ 10 174 15 674

Totaal der mutaties in activa en passiva (D) (3 768) (961)

Netto kastroom uitbedrijfsactiviteiten (E)=(C)+(D) 4 665 23 919 (Betaalde) interesten (F).......................................................................................... - 34 Ontvangen interesten (G)......................................................................................... - 528 (Betaalde)/ontvangen belastingen (H)...................................................................... 2 928 (4 092)

Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten (i)=(e)+(f)+(g)+(h).......................................... 7 593 20 389

INVESTERINGSACTIVITEITEN
Ontvangsten uit de verkoop van materiële vaste - 1 activa............................................... Ontvangsten uit de verkoop van immateriële vaste activa....................................... 6 - Verwerving van materiële vaste activa..................................................................... (1 691) (3 444) Verwerving van immateriële vaste activa................................................................. (660) (616) Uitgaven voor productontwikkeling........................................................................... (10 458) (8 448) Kasstroom uit investeringsactiviteiten (j)............................................................ (12 802) (12 507)

FINANCIERINGSACTIVITEITEN
Aflossingen van leningen......................................................................................... (1) (37) Kasstroom uit financieringsactiviteiten (k).......................................................... (1) (37)

Netto toename/(afname) van liquide middelen (I)+(J)+(K) (5 211) 7 845

Liquide middelen bij het begin van het boekjaar ...................................................... 36 299 36 062 Impact wisselkoersfluctuaties (29) (14) Liquide middelen op het einde van het boekjaar 31 059 43 893 Verschil 0 0
---

WIJZIGINGEN IN HET EIGEN VERMOGEN

Cijfers over het boekjaar Eigen vermogen eindigend 30 juni 2008 Op aandelen Valuta- Totaal In duizend EUR Geplaatst Uitgifte- Overgedragen gebaseerde koers- eigen kapitaal premies resultaat betalingen verschillen vermogen

Op 1 januari 2008 .......... 6 116 43 865 360 3 67 750 118 094

Nettowinst........................... - - - - (2 846) (2 846) Netto
valutakoersverschillen......... - - - (31) - (31)

Op 30 juni 2008.............. 6 116 43 865 360 (25) 64 904 115 216

Verklaring van Deloitte Bedrijfsrevisoren BV o.v.v.e CVBA, vertegenwoordigd door Dhr. Leo Van Steenberge

De commissaris heeft bevestigd dat zijn beperkt nazicht, dat ten gronde is afgewerkt, geen betekenisvolle correcties aan het licht heeft gebracht die in de boekhoudkundige informatie, opgenomen in het communiqué, zou moeten doorgevoerd worden.


---

Dit persbericht bevat toekomstgerichte informatie die risico's en onzekerheden inhoudt, met inbegrip van verklaringen omtrent de plannen, doelstellingen, verwachtingen en intenties van de onderneming. Dergelijke verklaringen omvatten, zonder beperking, discussies betreffende de strategische richting van de onderneming en nieuwe productintroducties en - ontwikkelingen. De lezers worden gewaarschuwd dat dergelijke toekomstgerichte verklaringen bekende en onbekende risico's en onzekerheden inhouden die er kunnen voor zorgen dat de huidige resultaten materieel verschillen van de resultaten die werden uiteengezet in de toekomstgerichte verklaringen. De risico's en onzekerheden omvatten, zonder beperking, de vroege fase van de markt voor connectiviteit en geïntegreerde draadloze producten en oplossingen voor draagbare en handheld computers en gsm's, het beheer van de groei, het vermogen van de onderneming om nieuwe producten, een snelle technologische verandering en concurrentie te ontwikkelingen en succesvol te commercialiseren. Een aantal van deze risicofactoren werden benadrukt in het Verslag van de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering betreffende de Enkelvoudige en Geconsolideerde Jaarrekening van Option NV dat terug te vinden is in het jaarverslag 2007 op de pagina's 40-41. De toekomstgerichte verklaringen die hierin zijn vervat, zijn alleen geldig vanaf de datum van dit persbericht. De onderneming ontkent uitdrukkelijk elke verplichting om publiek aanpassingen of herzieningen te doen aan een dergelijke verklaring om elke verandering in de verwachtingen van de onderneming of elke verandering van gebeurtenissen, voorwaarden of omstandigheden waarop een dergelijke verklaring is gebaseerd weer te geven.