Politie Drenthe

Politie heeft verdachten aangehouden voor diefstallen uit

Roden, 24-07-2008 o De politie heeft donderdagmiddag 17 juli twee mannen aangehouden aan de Heerestraat op verdenking van zakkenrollerij. Het gaat om twee mannen van 23 en 25 jaar met de Roemeense nationaliteit. De beide mannen zijn woensdag door de Rechtercommissaris in verzekering gesteld. Dit betekent dat zij langer zullen vast zitten. De voorlopige hechtenis is verlengd met 14 dagen. De mannen zijn in bewaring gesteld.

In de digitale nieuwsbrief van juli heeft de politie de inwoners van Drenthe gewaarschuwd voor zakkenrollerij. Dit is het winkelend publiek in de gemeente Noordenveld/Tynaarlo al menigmaal overkomen. Vanaf april hebben bijna 40 mensen aangifte gedaan van diefstal van een portemonnee uit een tas of jaszak die in een winkelwagentje lag. Deze mensen waren allemaal boodschappen aan het doen in supermarkten in Roden, Vries, Eelde, Peize en Assen. Ook in Zuidwest-Drenthe heeft de politie diverse aangiften opgenomen.

Op 17-juli was het weer raak. Een 74-jarige vrouw uit Roden meldde aan het personeel van een supermarkt dat haar portemonnee zojuist was gestolen. Een medewerker van de supermarkt heeft daarop de 23-jarige verdachte aan aangehouden. De tweede man ging er vandoor en medewerkers van de supermarkt gingen achter hem aan. Tot twee keer toe wist de verdachte te ontkomen. Kort daarna kon een politieagent de tweede man ook aanhouden.

Inwoners van Roden alert

De politie is heel blij met de alerte houding van de inwoners van Roden. Verdachte zaken werden gemeld. Ook het personeel van de winkel reageerde heel snel, waardoor het mogelijk werd om deze verdachten aan te houden.

Wat doet de politie?

Doordat mensen aangifte doen, weten we als politie dat er zakkenrollers actief zijn. Nu we dat weten, kunnen we u waarschuwen voor deze dieven. Natuurlijk doen we meer, bijvoorbeeld vaker surveilleren in deze plaatsen. En nu we deze verdachten hebben gepakt, proberen we te achterhalen of deze mannen al vaker actief zijn geweest. In verschillende winkels wordt gewerkt met camerabeveiliging. De politie heeft nu al diverse zaken waarbij aannemelijk is dat de verdachten betrokken zijn. Momenteel wordt hard gewerkt om bewijsmateriaal rond te krijgen. Ook kijkt de politie of deze beide mannen zich systematisch bezig houden met zakkenrollerij en of zij daarbij mogelijk samenwerken met anderen. De politie heeft aanwijzingen dat men ook in andere regios op deze wijze actief is.

Wat kunt u doen?

Als u hetzelfde is overkomen, vragen wij u vooral aangifte te doen. Daarbij kunnen kleine details van groot belang zijn voor het onderzoek. Meld vooral het tijdstip en omstandigheden waaronder u, uw portemonnee bent kwijtgeraakt. Zeker wanneer u via Internet aangifte doet. Als u mensen ziet die zich verdacht gedragen, onthoud dan het signalement en bel meteen de politie. U kunt bellen met de politie via 0900-8844 (BPS 08-155054)

Wilt u meer informatie over deze berichten of wilt u in contact komen met de voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met 0592 451280