Routenet meest betrouwbare online reistijdverwachting


Online reistijdplanner, ontwikkeld door Routenet en Tenuki, wint betrouwbaarheidsprijs Ministerie van Verkeer en Waterstaat

BREUKELEN, 20080724 -- Locatienet, het bedrijf achter de online routeplanner Routenet, heeft samen met Tenuki, leverancier van verkeersinformatie gerelateerde software, de betrouwbaarheidsprijs in de Competitie Reistijdverwachting gewonnen. De competitie is georganiseerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) naar aanleiding van de vraag van weggebruikers naar betrouwbare reistijdverwachtingen en om de ontwikkeling en het gebruik van reistijdverwachting voor vertrek te stimuleren. De software, die nu geïntegreerd is in Routenet.nl bleek veruit de meest bruikbare marges rondom de te verwachten reistijd (betrouwbaarheidsintervallen) te produceren.

Tenuki hielp Locatienet met het ontwikkelen van de software achter de online reistijdverwachting. David Koh, directeur van Tenuki: "Voorheen werd een reistijdvoorspelling gedaan aan de hand van de maximum snelheid op geplande wegen. Samen met Routenet wilden wij dit verbeteren, aangezien er veel meer factoren invloed hebben op de reistijd. Voorheen deed men zelf een gok bij het bepalen van de reistijd, nu is er een snelle en betrouwbare voorspeller die zorgt voor een betere schatting van de reistijd door rekening te houden met spitsdrukte en files."

Bezoekers van de website Routenet.nl kunnen nu gebruik maken van deze nieuwe tool die een realistische verwachting van de reistijd op een bepaald moment van de dag geeft. Tijdens de Competitie Reistijdverwachting zijn de geschatte reistijden van alle deelnemers vergeleken met achteraf gemeten werkelijke reistijden. Deze meting vond plaats via inductielussen op autosnelwegen en via meetritten van deur-tot-deur. De marges van Routenet.nl rondom de reistijdverwachting behaalde het hoogste puntenaantal en won daarmee de betrouwbaarheidsprijs.

Johann Visser, projectleider bij het Ministerie van VenW: "De Competitie Reistijdverwachting komt voort uit het FileProof-programma, waarin het ministerie van VenW samenwerkt met honderden maatschappelijke partners om de bereikbaarheid te verbeteren en de files te beperken. Een betrouwbare reistijdverwachting kan weggebruikers helpen te anticiperen op files. Voor een belangrijke afspraak of om het vliegtuig te halen is het belangrijk om te weten hoe lang je - calamiteiten buiten beschouwing gelaten - maximaal onderweg zult zijn. Een goede indicatie van de marge om de verwachte reistijd heen is dan erg nuttig. Juist hier heeft de software, die nu via Routenet wordt aangeboden, zich in de competitie onderscheiden."

Sebastiaan Raaphorst, algemeen directeur bij Locatienet: "De online reistijdverwachting is een waardevolle toevoeging voor Routenet.nl. We zijn trots dat de reistijdverwachting van Locatienet als meest betrouwbaar uit de competitie is gekomen. Gebruikers van Routenet.nl krijgen door deze nieuwe tool een betrouwbare verwachting van de reistijd, waardoor ze zelf kunnen bepalen eerder of later van huis te vertrekken. Hiermee hopen we bij te kunnen dragen aan het verminderen van het fileleed. In de toekomst zal de reistijdverwachting verder ontwikkeld worden."

De reistijdverwachting is 18 juli in gebruik genomen en beschikbaar op www.routenet.nl.

Een voorbeeld van de reistijdverwachting voor de reis van Breukelen naar Amsterdam is te vinden op www.routenet.nl/?task=route_address&city=amsterdam,breukelen&country=nl,nl. Klik vervolgens op `Toon reistijdverwachting' in de routedetails voor de reistijdverwachting voor deze reis.





Ingezonden persbericht