Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Mondeling horen bij ontslagvergunningen

Datum: 22 juli 2008

In maart 2008 heeft minister Donner een proef aangekondigd waarbij het CWI in ontslagprocedures vaker partijen mondeling hoort (zie nieuwsbericht van 20 maart 2008). Deze proef, die wordt uitgevoerd in de districten Oost en Zuidoost (locaties Arnhem en Eindhoven), zou aanvankelijk gaan gelden voor ontslagaanvragen ingediend in de periode 3 maart 2008 - 5 juli 2008. De minister heeft nu echter besloten de regeling te verlengen tot 1 januari 2009.

Reden voor de verlenging is dat het CWI weliswaar positieve ervaring heeft opgedaan met het mondeling horen bij ontslagvergunningen, maar dat het aantal ontslagdossiers te beperkt is geweest om daar nu al harde conclusies aan te verbinden.

De proef met mondeling horen houdt in dat de CWI, wanneer dit noodzakelijk wordt geacht, na het indienen van het verzoek en het voeren van verweer door de werknemer daartegen, de werkgever en de werknemer in de zogeheten tweede ronde mondeling kan horen. Dit is in ieder geval mogelijk, indien het een ontslagaanvraag met betrekking tot de persoon van de werknemer betreft. Bij ontslagaanvragen wegens bedrijfseconomische redenen is een verzoek tot mondeling horen alleen aan de orde als er onduidelijkheden zijn of er vragen zijn die de persoon van de werknemer betreffen.

De regeling wordt geëvalueerd. Aan de hand daarvan zal worden bepaald of in de genoemde gevallen structureel tot het mondeling horen van partijen zal worden overgegaan en dan op landelijk niveau.