Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 24 juli 2008

British Academy eert filmwetenschapper Thomas Elsaesser

Gepubliceerd op 24 juli 2008
Foto: Eduard Lampe

Prof. dr. Thomas Elsaesser, emeritus hoogleraar Film- en televisiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), is gekozen tot Corresponding Fellow van de British Academy. Met deze titel eert de Academy elk jaar wetenschappers voor hun bijzondere academische verdiensten.

De Academy heeft dit jaar in totaal 38 Fellows, wetenschappers uit Groot-Brittannië, en 10 Corresponding Fellows, wetenschappers van buiten Groot-Brittannië, uitgekozen. Eerder ontvingen onder anderen filosoof Isahai Berlin, econoom John Maynard Keynes, en archeoloog Mortimer Wheeler deze titel.

Elsaesser gaf afgelopen juni zijn afscheidscollege, na zeventien jaar als hoogleraar Film- en televisiewetenschap verbonden te zijn geweest aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Hij richtte zich met zijn onderzoek onder andere op de Europese cinema van na 1945, Duitse cinema en het Nieuwe Hollywood van de jaren zeventig. Elsaesser heeft vele boeken op zijn naam staan, waaronder New German Cinema: A History (London: Macmillan and New Brunswick: Rutgers University Press, 1989) en Weimar Cinema and After (London/ New York: Routledge, 2000).

De British Academy is in 1902 opgericht als nationale academie van Groot-Brittannië voor geestes- en maatschappijwetenschappen. Het steunt postdoctoraal onderzoek door het geven van onderzoekssubsidies, de promotie van betrekkingen tussen wetenschappers in Groot-Brittanië en elders, en de erkenning van uitmuntendheid in de wetenschap.

Verwijzingen

The British Academy
Bron: UvA Persvoorlichting